Много хора обичат да дегустират различни алкохолни напитки, но не са се интересували по-конкретно как се произвежда обичаното от тях питие и какви разновидности могат да бъдат намерени. Брендито представлява съвкупност от доста силни напитки, в основата на които е гроздето или други плодове. Всички известни марки преминават през единична или двойна дестилация. Името му идва от холандски и означава "изгорено" вино.
Съществената разлика между коняка и брендито се състои в това, че второто може да се произвежда не само от грозде, но и от всякакви други плодове. Към него могат да се добавят ядки, билки и други съставки, които му придават по-голямо очарование.
Как се пие бренди?
Силната кехлибарена напитка се отличава с мек и хармоничен вкус. Експертите казват, че няма нужда да го охлаждате. Температурата трябва да бъде малко над стайната. При такива условия ще се разкрие най-пълно ароматът и целият букет на коняка. Трябва да се отпива на много малки глътки, за да позволите на рецепторите си, да се отворят и да усетят цялата палитра от вкусове и аромати. Има много ценители, които обичат да го смесват с кафе.
Хубавото бренди е в основа на редица коктейли и често се комбинира с coca-cola. Един от известните коктейли е с шампанско. Съставките се комбинират и допълват вкусово перфектно. В рецептата за коктейла присъства и едно кубче кафява захар. Напитката е известна с това, че загрява бързо тялото и е много подходяща за консумация в зимните месеци. Според етикета се сервира преди вечерята като аперитив с шоколад и пури. Не се препоръчва използването на лед. Подходящите чаши са тумбести, а отворът е значително по-тесен. Класическата чаша има и малко столче.
Кои са най-известните видове?
Обикновено напитката се класифицира по възрастта си, но това може да варира в различните страни. Безспорно тя е неделима част от коктейлната култура по света. Често присъства в едни от най-известните коктейли като Metropolitan, Сангрия, Brandy Alexander и други. Често ще откриете следното разграничение:
-
VS – напитката е отлежавала поне две години. Съкращението означава три звезди или (very special);
-
VSOP – (very superior old pale) бренди отлежавало поне четири години;
-
XO (extra old) при това съкращение говорим за отлежаване от минимум шест години и половина;
-
Hors d’age – отлежавало е на 10 години, но на опаковката не е посочена възраст;
-
Vintage – това бренди е реколтово което означава, че на опаковката е посочена годината на производство.
Трите основни вида бренди са винено, от джибри и плодово. По-известните разновидности на виненото са коняк, арманяк и шери. Конякът се произвежда във Франция в близост до едноименния град. Преминава през двойна дестилация и наименованието му е запазено изключително за напитките от тази област.
Арманякът се произвежда в югозападната част на Франция. Отличава се с това, че преминава през една дестилация, след което отлежава в дъбови бъчви. Може да престои в тях от 12 до 30 години. И при това бренди наименованието е запазено само за направеното в района. Шери се произвежда в южна Испания и е една от най-популярните напитки там. Важно е да споменем и гръцкото Метакса. То се произвежда още от 1888 година.
Към брендито което се произвежда от гроздови джибри спадат балканските ракии и италианската грапа. Плодовото бренди се прави, чрез дестилация на различни плодове като праскови, ябълки, кайсии, сливи, череши, малини и други.
С какво се отличава българското бренди?
В България през 1954 година се произвежда първата партида винено бренди. На опаковката му има грозд от сорта Димят и чаша с кехлибарен цвят и надпис винен коняк. След това през годините производството се увеличава неимоверно много. Историята е свързана с избата в Евксиноград и заводите в Преслав и Поморие.
Оборудването с което разполагат е на високо ниво, специалистите са добре обучени в технологията и има професионални дегустатори. Заводът в Преслав бутилира по 2500 бутилки на час. Една година след откриването си достига своя пълен капацитет от 15-16 милиона бутилки на година. През 60-те и 70-те години на миналия век се разработват първите разновидности на българското винено бренди. Днес също може да дегустирате някои от тези уникални напитки:
-
Преслав 1966 година – дестилат отлежал дълги години във винени бъчви. Направен по традиционна френска технология. Характеризира се с наситено тъмен кехлибарен цвят и палитра от аромати на сушени плодове, шоколад и тютюн. Бутилирано е през 2011 година което означава, че отлежава от 45 години;
-
Плиска XO 10 годишно – специално подбран дестилат престоял в дъбови бъчви 10 години;
-
Велики Преслав 50 годишно – специално селектирани и отлежавали дълги години в дъбови бъчви. Ще го разпознаете по финия ванилов аромат. Бутилката е придружена със сертификат и номер на бъчвата в която е била напитката;
-
Черноморско злато XO 33 годишно – запомнящ се кехлибарен цвят с аромат на ванилия, карамел, шоколад и смокини. Виненият дестилат отлежава 33 години в странджански дъбови бъчви. Спечелило е златни медали в три поредни години на международното изложение Винария.
Традициите в нашата страна са се запазили през годините и днес потребителите могат да се насладят на великолепните питиета.
Каква е тайната на арменското?
То се отличава от всички останали по света. Конякът се прави само от местни сортове грозде добивани в страната. Те са невероятно ароматни и специфични като се твърди, че не виреят никъде другаде. Изключително горещият климат в Армения създава условия за висока концентрация на захар в гроздето. Разнообразието от почви с различни характеристики дава наситения многопластов вкус.
Не бива да пропускаме кристално чистите изворни води, в които няма минерализация. При дестилацията на алкохолните напитки водата има ключова роля. Арменската кехлибарена напитка Арарат е позната на ценителите. Има богат сладникав вкус на лешник и подправки. Отлежало е дълги години в дъбови бъчви и това прави цветът му наситено кехлибарен с махагонови отблясъци. Притежава характерен дървесно-опушен аромат с нотки на тютюн.