Свят

Турция: Търсим възможности за сътрудничество с България в автомобилния сектор

  26.01.2023 16:40             
Турция: Търсим възможности за сътрудничество с България в автомобилния сектор

Политическите отношения между Турция и България са много добри за момента и това ще се отрази и на бъдещата ни дейност, каза турският заместник-министър на промишлеността и технологиите д-р Четин Али Дьонмез на международния бизнес и инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ).
Той подчерта, че откриването на нови самолетни линии и гранични пунктове е от полза на двете страни, които имат добро сътрудничество и в други сфери, включително в сферата на културата, спорта и др.
Дьонмез съобщи, че обемът на турския износ към България продължава да се увеличава и се очаква тази тенденция да се запази и през 2023 г. 
Като конкретна сфера на сътрудничество заместник-министърът посочи автомобилния сектор. "Търсим възможности за сътрудничество с България за производството на (турския) автомобил ТОГГ", каза той.
Дьонмез спомена още, че 42 болници в Турция са акредитирани по най-висока международна категория, а Турция е открита за сътрудничество и в областта на балнеолечението. 
Като област, в която още има какво да се направи, турският зам.-министър на промишлеността посочи митническото сътрудничество.
Той благодари на българските представители и в частност на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов за организирането на днешното събитие.
България е една от най-добрите дестинации за инвестиране, заяви днес в Истанбул Фикрет Индже, почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара и мажоритарен собственик на "Алкомет" АД. Той говори на Международния бизнес и инвестиционен форум, на който се представят възможностите за разширяване на бизнеса на турски компании в България.
Имало е сложни моменти по време на дейността ни в България, посочи той, като добави, че развива дейност в страната ни от около 30 години.
Ако искате да инвестирате в България – направо работете с държавните органи, отбеляза още Фикрет Индже. По думите му развитието на бизнеса в България има някои преимущества.
Той коментира, че работната ръка не е евтина в България.
Трябва да създаваме по-високи технологични продукти, подчерта Фикрет Индже и отбеляза, че иновациите са много важни.
Почетеният председател на Българо-турската търговско-индустриална камара изрази задоволство от това, че работи в България и благодари на организаторите./ БТА