Лайфстайл

Какви могат да са причините за безсънието и как да се справим с него?

  26.01.2023 14:40             
Какви могат да са причините за безсънието и как да се справим с него?

Натоварването, стресът, безкрайните ангажименти – всичко това създава у всеки един от нас усещането за постоянно напрежение. Сякаш в съзнанието си имаме безкраен списък със задачи. Отпускането и релаксацията остават на заден план. А какво става вечер, когато се приберем у дома? Сякаш мислим, че телевизионните програми и браузването в социалните мрежи ще премахнат напрежението ни като с вълшебна пръчка. За съжаление обаче, не се получава точно така. Лягаме уморени, а сънят ни е лош и непълноценен. Какви могат да са причините за безсънието и какво можем да направим, за да подобрим съня си?

В следващите редове ви предлагаме няколко възможни отговора на тези въпроси. Ето ги и тях:

Стрес

В определени граници стресът може да действа като движеща сила и мотивация. Но пък високите му нива имат пагубно въздействие върху човешкия организъм. Вечните притеснения свързани с работата, училището на децата, финансовите или семейни въпроси поддържат съзнанието активно нощем. Това води до нарушения в съня. Други ситуации, които могат да отключат инсомнията са загуба на близък човек, развод, уволнение. За да подобрите съня си, опитайте се да лягате по едно и също време всяка вечер и създайте своя рутина за заспиване – например вземете си топъл душ или пък четете книга.

Работният график

Работа, свързана с често пътуване, смяна на часови зони, различни смени, ставане прекалено рано или пък редуване на нощни и дневни смени, може да доведе до нарушения в биологичния ви часовник. Това пък от своя страна ще причини неспокоен и непълноценен сън. За да успеете да заспите по-лесно, опитайте се да не използвате никакви електронни устройства поне два часа преди лягане. В това число влиза и гледането на телевизия. Излагането на т. нар. „синя светлина“ може да превъзбуди рецепторите ви. Ако ви е възможно, премахнете всякаква електроника от спалнята си.

Прекалено обилна вечеря

Лек снак час или два преди лягане е окей, но прекалено обилната вечеря може да ви накара да се чувствате неудобно в легнало положение. Освен това голямото количество храна може да предизвика киселини, тежест или болки в стомаха, както и рефлукс. За да предотвратите тези състояния, изместете вечерята в по-ранен час. След хранене се опитайте да бъдете активни – направете лека разходка или просто изведете кучето.

Лоши навици преди сън

В това число влизат: нерегулярно време за сън, обедни дремки, прекалено стимулиращи активности и спорт, не добра среда за сън и използването на спалнята като място за работа, хранене или пък употреба на електронни устройства. Ако искате да подобрите съня си, опитайте се да бъдете по-активни през деня. За предпочитане е да направите кратка кардиотренировка сутрин, на гладно, а в ранния следобед да се опитате да тренирате с тежести. Ако пък нямате толкова време – съчетайте двете в една тренировка, изпълнявайки първо упражненията, а след това кардиото.

Употреба на алкохол

Ако обичате да пийвате чаша вино вечер, постарайте се да неправите това непосредствено преди лягане, както и да не преминавате здравословното количество от около 150 мл. Препоръчително е консумацията на алкохол да е поне два-три часа преди сън. Преди лягане се опитайте да не мислите за работни ангажименти. Вместо това дръжте на нощното си шкафче хубава книга или пък тефтер и химикалка, за да си водите журнал на благодарността. Всяка вечер преди лягане записвайте поне 10 неща, за които сте благодарни. Според психолози с този лесен трик можете да предотвратите появата на тревожност и депресивни състояния.