Събития

Област Монтана е сред лидерите по еднодневни трудови договори

  26.01.2023 11:00             
Област Монтана е сред лидерите по еднодневни трудови договори

Област Монтана е сред лидерите в България по използване от работодатели на еднодневни трудови договори. Промяната влезе в сила от 2015 година, припомни Димитър Петров, директор на дирекция "Инспекция по труда" в Монтана:

"Като се направи географски преглед на нещата сме малко като изключение тук на територията на Северна България. Болшинството големи количества еднодневни трудови договори са повече в Южна България- Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково. Монтана е някъде на около 4-5 място в страната по брой еднодневни договори, които са регистрирани." 

Най-често еднодневни трудови договори се използват в строителството и селското стопанство. През 2022 година в област Монтана са издадени 16 000 договора, с 1000 повече от предходната и със 7000 повече от 2020 година.

"2015 година е приет този текст в Кодекса на труда. Първата година, разбира се не знаеха и работодателите, и работниците, и ние нямахме опит все още, и сме имали около хиляда и няколко такива договора."

През миналата година няма регистрирани случай на трудова злополука, каза още Димитър Петров: 

"Институцията, която разследва трудовите злополуки е НОИ. Те разследват, те се произнасят трудова ли е, не е ли трудова и така нататък."