България

До месец започва поставянето на ПОС терминали в патрулките

  25.01.2023 15:39             
До месец започва поставянето на ПОС терминали в патрулките

До месец ще започне оборудването на патрулните автомобили на Пътна полиция с ПОС терминали за плащане с карти. Това съобщи заместник главният секретар на МВР гл. комисар Станимир Станев.
Така, когато гражданите бъдат спирани и глобявани, ще им бъде предлагано да заплатят глобата си още на пътя с банкова карта, допълни той в свое интервю пред БНР.
Имаме 7,5% по-добра разкриваемост отколкото миналата година, съобщи главен комисар Станимир Станев. 
"Това вече е стил на работа в МВР - това не са изолирани акции, това е ежедневие при нас", каза той относно акциите срещу битовата престъпност в цялата страна. По думите му акциите се провеждат съобразно графици, анализ на оперативната обстановка и при възникване на необходимост. Той посочи, че акциите от началото на годината са продължение на тези от миналата година. [Главен комисар Станимир Станев]
"Имаме общо регистрирани малко над 5000 престъпления през миналата година. Тази година намаляха с около 1000. Към момента са 4070. Имаме намаление на регистрираната конвенционална престъпност с 19,1%. От началото на годината сме разкрили повече престъпления от миналата година. Имаме 7,5% по-добра разкриваемост от миналата година - това са резултатите от началото на януари до момента", отчете Станимир Станев. 
Той посочи, че кражбите са с най-голям процент от извършените престъпления. От началото на тази година те са 1070, като се отчита намаление при тях, но все пак продължават да държат висок процент, каза Станев. По думите му на следващо място са грабежите и незаконното отнемане на МПС. 
От миналата година е въведена автоматизирана информационна система "Териториална полиция", припомни заместник главният секретар на МВР. По думите му идеята е тя да стане национална и в нея да се включи и домашното насилие:
"Със системата ще се поддържа информация за домашните насилници на национално ниво. Надявам се през тази година тази система да бъде въведена не само в ОД на МВР-Габрово, където работи повече от месец, а на територията на цялата страна. Искаме да приобщим и местната власт в малките общини - да бъдат изградени технически системи, които да имат възможност с интелигентен софтуер да правят превенция и да пресичат престъпления, особено за рискови групи граждани". 
Полагаме изключителни усилия, включително и с гъвкаво работно време, подчерта още той. 
"МВР си върши работата, работим много добре с прокуратурата - действията ни са съгласувани с тях. Очаквам българските граждани да усетят това положително явление в следващите месеци". 
Има увеличение през миналата година на телефонните измами, обяви Станимир Станев. Измамниците използват съвременните технически средства и са изключително мобилни, но това не ни ограничава и нас, коментира той и изтъкна добрата съвместна работа в тази посока със съседните държави. Имаме увеличение на общия брой и на разкритите престъпления, посочи заместник главният секретар. По думите му голяма част от телефонните измамници са извън България, а самите измами се извършват на наша територия чрез посредници. 
Надявам се да бъдат приети промените в Закона за движение по пътищата, защото те са изключително важни, каза още Станев. МВР има намерение да изгради собствени лаборатории във всички областни дирекции на полицията. По думите му от началото на годината се наблюдава намаляване на случаите на управление на МПС след употреба на алкохол и увеличение на случаите на управление на МПС след употреба на наркотични вещества. 
От август миналата година успяхме да пречупим негативната тенденция за пострадалите при тежки ПТП-та. Към края на 2022 г. се отчитат с 31 по-малко загинали на пътя, като тенденцията продължава и тази година. 
За ареста на Иван Белишки от вторник, заместник главният секретар на МВР припомни, че случаят нашумя от миналата година. Има няколко негови прояви, регистрирани при нас, посочи той и добави, че има образувани и досъдебни производства срещу него. По думите на Станимир Станев има подозрения за действия срещу депутат. Имаме първоначални данни за заплаха с оръжие, но всичко е в процес на уточняване и изясняване, уточни той.