България

Здравният министър с информация за грипната обстановка

  25.01.2023 14:08             
Здравният министър с информация за грипната обстановка

"Грипът е с много голямо разпространение и доста по-тежко протичане. Слава Богу, в някои области, където се взеха мерки, давам пример Бургас, вече имаме преминаване на пиковата ситуация на заразяване с грип. Вървим надолу. Имаме няколко области в страната, в които са все още са високи нивата. За София положението е спокойно, не се налагат допълнителни мерки", съобщи здравният министър Асен Меджидиев след редовното заседание на МС. 
"Министерство на здравеопазването препоръчва често проветряване, използване на маски, когато сме на обществени места, където има струпване на много хора и обръщане към личните лекари, когато имаме по-дълготрайно протичане, задържане на висока температура за повече от 2-3 дни", припомни Меджидиев. 
По отношение на липсващите медикаменти в аптеките, той обясни: 
"Нашето правителство положи огромни усилия, тъй като бяхме в заварено положение. Чувате изявленията а на бившата министърка на здравеопазването, в които тя започва да употребява лични нападки конкретно срещу мен и хора в моя екип. Но аз не искам това да се превръща в задочен или директен спор между мен и нея. Нашият служебен кабинет на Министерство на здравеопазването има една единствена цел: да помогне гражданите да бъдат подсигурени с медикаменти и промените, които залагаме са в насока така да бъде организирана системата за наблюдение на лекарствените средства, че тя да извършва реален контрол", каза Меджидиев. 
Това по думите на Меджидиев е неглижирано от предишния състав на министерството. Той успокои, че вече са направени допълнителни доставки на лекарства. 
"До момента искане за увеличаване на цените на прегледите не е обсъждано и не е постъпвало за разглеждане. Това, което чух от медиите като желание на общопрактикуващите лекари е за корекция на карантината и изолацията. Това предстои да бъде разгледано. Другата тема не е обсъждана", обясни здравният министър. 
Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев съобщи промените в ТЕЛК, приети на редовното заседание на МС. Те предвиждат да се отчита всяко уврежадане, не само на водещото при освидетелстване. 
Подобрена е и програмата за ваксинацията срещу грип при хората над 65 години, съобщи Меджидиев. 
"Предвидено е повишаване на имунизационния обхват за 2023 година на 25%. Очакваме имунизационния обхват през 2026 година да бъде 35%", каза министърът на здравеопазването.