Събития

Епидемичната обстановка в област Видин е спокойна

  25.01.2023 12:41             
Епидемичната обстановка в област Видин е спокойна

Областният управител на Видин Огнян Асенов и заместник областният управител Шишман Чаушев се срещнаха с директора на Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Венцислав Владински. На срещата се обсъди актуалната епидемична обстановка в областта и заболяемостта от началото на годината.

По данни на РЗИ, към момента, епидемичната обстановка в област Видин е спокойна, като се наблюдава снижение на заболяемостта след втората седмица на месец януари.

В периода 9-15 януари 2023 г. заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) за областта е 205 души на 10 хиляди. В седмицата 16-22 януари 2023 г. нивото спада на 176 души заболели на 10 хиляди, а към днешна дата заболелите са 148 на 10 хиляди души население. Най-висока е заболяемостта във възрастовите групи до 14 години, като не се достига епидемично ниво.

Д-р Венцислав Владински информира още, че местните здравни власти отчитат ниска заболяемост от COVID-19. От началото на годината регистрираните случаи в областта са общо 27.

Двадесет и седем са и регистрираните случаи на варицела за тази година. От заболяването са засегнати общините Видин (8 заболели), Кула (12 заболели) и Ново село (7 заболели). Регистрирани са два случая на туберкулоза на лица над 64 години. Случаите на ентероколити са спорадични, от различни населени места, като заболелите са три деца до 4-годишна възраст, непосещаващи детско заведение.

От началото на годината в област Видин няма регистрирани случаи на скарлатина.

 

Епидемичната обстановка в областта текущо се наблюдава и анализира. В случай на усложняване на ситуацията Областният кризисен щаб за оценка на риска има готовност да заседава и да приеме съответните решения, отбеляза областният управител в края на срещата.