Събития

Момиче от Видин ще учи в Оксфорд

  25.01.2023 11:00             
Момиче от Видин ще учи в Оксфорд

Елена Радулова от Видин е приета да учи в университета в Оксфорд, специалност "Класическа археология и антична история". Тя е на 17 години, като от 3 години учи в английския град. До 9 клас е ученичка във видинската математическа гимназия. Мечтата ѝ е била да получи образование в Англия, и съвсем „случайно“ в края на 2019 година успява чрез агенция да кандидатства да продължи образованието си в английско училище. След проведени  интервюта и изпити е одобрена. 

В английските училища се учи много, перфекционизмът е на първо място, точността и концентрацията в учебния процес се оценяват високо. Този начин на живот възприема и Елена, която разказва: 

"Беше ми трудно да се приспособя в началото... Но успях, училището ме прие много добре, учителите - подкрепящи, от гледна точка на комуникация не съм имала проблем... Определено ново за мен беше, че всичко се случва много бързо, хората са много концентрирани в работата си и много организирани... Липсата на усилие не е добре прието... Винаги съм обичала да уча и това не беше проблем за мен като култура... Високите очаквания бяха проблем, тъй като перфекционизмът тук съществува като култура...

На 10 януари научих, че съм получила оферта да уча в университета в Оксфорд... Кандидатстването се случва много рано... Кандидатстваме през онлайн сайт, мотивационно писмо подаваме защо искаме да учим дадена специалност и две есета по история изпратих... После бях поканена на интервю, като на него по-скоро се търси аналитично мислене и мотивацията за учене на този предмет...

Интересът ми към античната история пламна в 7 клас и трябва да благодаря на учителката ми по история Светлина Вълчева... "

Елена завършва средното си образование тази година, но преди това трябва да държи 6 матури, а на 1 октомври започва новата учебна година за студентите в Оксфорд. Не прави планове за бъдещето, в момента се е концентрирала в подготовка за изпитите.