България

Служителите на „Български пощи“ настояват за 25% увеличение на заплатите

  25.01.2023 09:10             
Служителите на „Български пощи“ настояват за 25% увеличение на заплатите

Служителите на „Български пощи“ ЕАД настояват за 25% увеличение на заплатите и допълнителни ваучери за храна в размер на 40 лева към досегашните 60 лева. Това съобщи за БТА Пламен Дончев, председател на Федерация "Съобщения" към КТ "Подкрепа".
"Следващата седмица се очаква среща с ръководството на дружеството и Съвет за социално сътрудничество, на който ще обсъдим нашето искане. Тогава ще стане ясно дали ще имаме споразумение или ще се премине към стачни действия", обясни Пламен Дончев. 
Ние разговаряме с работодателя, уведомили сме го за нашите искания, внесли сме официално писмо съгласно Закона да уреждане на колективните трудови спорове, добави синдикалистът. По думите му възнагражденията в „Български пощи“ никога не са били толкова ниски и работещите там вече осъзнават, че „по-зле от сега няма как да стане“. От дружеството твърдят, че нямат пари и че са на огромна загуба. Това се говори вече 10-15 години, добави Пламен Дончев.
Той смята, че ако и сега исканията им не бъдат чути, хората ще излязат, за да защитят права си.
Преди няколко дни от Конфедерацията на независимите синдикати в България(КНСБ) съобщиха, че федерацията на съобщенията започва процедура за стартиране на ефективни стачни действия в „Български пощи“. Оттам уточниха, че предстоят разговори с Федерация „Съобщения“ към КТ „Подкрепа“ за съвместни действия. Стачката ще доведе до преустановяване на работата на пощенските станции и предоставяните услуги, предупредиха от синдиката.