Събития

Славни хора имат имен ден днес, черпят...

  25.01.2023 08:16             
Славни хора имат имен ден днес, черпят...

Днес, на 25 януари имен ден имат  Гаро, Григор, Григорена, Григорий, Гриша

Григор означава "който бди" или "григорос", което значи "бърз"

На 25 януари (по нов стил) се чества денят на св. Григорий Богослов и в календарите е отбелязан като имен ден на всички носещи името Григор, Григорий, Гриша.
За хората, които се интересуват от значението и превода на имената Григор – означава бодърстващ.
Св. Григорий Богослов е бил родом от гр. Назианз, Кападокийска област, затова можем да го открием в литературата и като Назианзки, бил е и 12 години архиепископ на църквата в Цариград, откъдето пък идва името Цариградски. На времето са имали обичай, посочвайки областта или града, в който се е родила или живяла дадена личност по тях да я определят и идентифицират.
За нашите именници, освен, че св. Григорий е бил изключително богоотдаден и праведен човек, което се подразбира щом е бил обявен за светец, мисля, че ще е любопитно да научат, че той е бил и един човек с много задълбочени интереси в областта на науката. Въпреки че по образеца на житията го описват като вглъбен в себе си и богосъзерцателен, той е бил освен това и талантлив поет и писател, което се вижда от запазените му писма и автобиографичните му стихове.
За да канонизират някого, той е трябвало да отговаря на определени условия, част, от които са включвали праведен живот и милосърдие към бедните. А св. Григорий Богослов се е отнасял много състрадателно към бедните и се е старал всячески да облекчи страданията им.
Към днешна дата е интересно и отношението му към природните бедствия. Той винаги е приканвал и властимащи, и народ, да се покаят от греховете си и да се смирят под десницата на Господа, като е обичал да цитира: (Пс. 52:4) “Всички се отклониха, станаха еднакво покварени; няма кой да прави добро, няма ни един”, именно това е основната причина според него, за бедствията... и авариите – ако може да си позволим да осъвременим.
И за да не останат ощастливени само Григориевците, занимаващи се с наука или изкуство, ще спомена и още нещо любопитно в чест за именниците банкери, а именно, че на 25 януари 1879 г. е основана Българската народна банка.
Днес празнуват двама известни врачани - управителят на Комплексен онкологичен център - Враца д-р Григор Томов и духовният водач на Врачанска епархия митрополит Григорий. Именно владиката ще е начело на литургията в митрополитския храм, която започва тази сутрин в 9.30 часа.