Свят

200 деца, търсещи убежище в Обединеното кралство, са изчезнали

  24.01.2023 15:54             
200 деца, търсещи убежище в Обединеното кралство, са изчезнали

Около 200 деца, търсещи убежище в Обединеното кралство, са изчезнали, след като са били настанени в общежития, управлявани от правителството, призна министърът на вътрешните работи в понеделник в официално изявление.
В изказване пред Камарата на лордовете Саймън Мъри заяви, че много от изчезналите деца по-късно са били проследени и намерени, съобщи „Гардиън”.
Разкритието бе направено след публикация в „Олзървър”, че според информатор от хостел в крайморския град Брайтън, управляван от Министерството на вътрешните работи, някои деца са били отвличани пред хотела и насилствено качвани в коли.
"Министерството на вътрешните работи няма правомощия да задържа в тези хотели непридружени деца, търсещи убежище, и ние знаем, че някои от тях изчезват", каза той и добави, че много от тях "впоследствие са проследени".
В отговор на въпрос на либералдемократа Пол Скривън Мъри добави, че едно момиче и поне 13 деца под 16 години са сред изчезналите след настаняването им в хотели, управлявани от Министерството на вътрешните работи.
Той заяви, че 88% от 200-те изчезнали деца са албански граждани, като добави, че би било погрешно "да се правят обобщения относно причините", поради които непълнолетните изчезват.
Според "Гардиън" неправителствени организации многократно са изразявали загриженост във връзка с децата, които изчезват от местата за настаняване, и са предлагали на правителството да им помогне да ги предпазят, но Министерството на вътрешните работи е отхвърляло тези предложения.