Събития

Ученически конкурс за Левски започна в Берковица

  25.01.2023 14:00             
Ученически конкурс за Левски започна в Берковица

Община Берковица и музейният комплекс в града обявиха ученически конкурс за рисунка на тема "Жив си в сърцата ни, Дяконе!". Конкурсът е по повод на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски.

Участието е индивидуално. В конкурса могат да участват ученици от община Берковица от V до VII клас с не повече от една рисунка, размерът на която трябва да бъде с размери 21 см х 29 см (формат А4). Изборът на материали за рисуване е свободен. Всеки участник може да изрази себе си посредством техниките на акварела, темперната или акрилната живопис, рисунка с молив, пастел или флумастер, колаж или смесена техника. Участниците могат да нарисуват портрет на Левски, да го изобразят в цял ръст или свободно да интерпретират случки от живота на Дякона. Творбите не трябва да са в паспарту или рамка. На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъдат отбелязани лично и фамилно име на автора, клас и училище, телефон за контакт. Рисунките не се връщат на авторите. Организаторите запазват правото си да ги използват за представителни или рекламни цели, свързани със събитието.

До оценяване ще бъдат допуснати рисунки, които са свързани с темата на конкурса и отговарят на изискванията, отразяват живота и делото на Васил Левски, притежават оригиналност и творчески подход към темата. Рисунките ще бъдат оценени от тричленно жури от дипломирани художници. Всички материали за конкурса трябва да бъдат предоставени в канцеларията на Музеен комплекс – Берковица, ул. „Поручик Грозданов” № 11 до 17 февруари (петък) 2023 г.

Обявяването на резултатите и присъждането на наградите от конкурса за рисунка на тема “Жив си в сърцата ни, Дяконе!“ ще се състои на 18 февруари (събота) 2023 г. пред паметника на Апостола на свободата в Берковица по време на отбелязването на 150-годишнината от гибелта му. На отличените участници ще бъдат връчени награди.