Събития

Академия ще обучава безплатно ИТ специалисти за Централна Северна и Северозападна България

  24.01.2023 09:00             
Академия ще обучава безплатно ИТ специалисти за Централна Северна и Северозападна България

Второто издание на безплатната академия за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии започва в Плевен на 1 март 2023 г. GrowIT ще продължи да обучава десетки участници, с минимален или без никакъв опит в областта. Целта на академията в дългосрочен план е да превърне Централна Северна и Северозападна България в новия софтуерен хъб у нас, като създаде над 300 нови работни места в следващите пет години. Повече подробности разказа организаторът на академията Теодор Тодоров:

"Имам голямо желание Централна Северна и Северозападна България да се развие и да не е навсякъде свързана с най-бедния регион в Европа и всъщност, тъй като съм родом от Плевен, реших Плевен да е първият град, в който започваме такава инициатива. Става дума за поредица от академии, които развиват хора в областта на информационните технологии. Става дума за програмисти, за хора, които заемат други роли в индустрията на информационните технологии, като в Плевен вече имахме една академия за програмисти, сега започваме следващо издание за продуктови мениджъри. Планът е, ако това нещо се докаже успешно в Плевен, да продължим с Монтана, Видин, Лом - различни градове, които са част от региона, върху който съм фокусиран... Академията е хибридна - част от нея е онлайн, друга част е присъствена, защото нали разбирате, че е необходимо да се правят упражнения, а не само да се преподава материал... Ние сме отворени за кандидати от всяко място от Северозападна и Централна Северна България, като кандидатите трябва да знаят, че веднъж седмично ще трябва да пътуват до Плевен, за да участват в упражненията пълноценно... Ние се фокусираме върху преподаване на материал от дадената тема - когато става дума за програмиране, преподаваме езици за програмиране, които са фокус за въпросната група, въпросното издание на академията. След като преподадем някакъв материал в едната от лекциите в дадена седмица, следващата седмица извършваме упражнения, които са свързани с този материал, като в края на академията всички участници създават проект, който е част от процеса на завършване на академията. Ние се опитваме да създадем и малки екипи в участниците, така че някои от проектите те правят заедно, което им създава възможност за работа в екип, което смятаме че е важно за изграждането им като професионалисти." 

Лектори във второто издание на GrowIT ще бъдат специалисти с дългогодишен опит в областта, които ще споделят своите теоретични знания и практически умения. Четиримата експерти, в лицето на бизнес анализаторите Цветина Кирева и Десислава Солакова, дизайнерът Даниела Тодорова, както и основателят на академията - Теодор Тодоров, ще засегнат теми като: "Жизнен цикъл на разработка на софтуер (SDLC)", "Идентифициране и управление на заинтересованите страни”, “Класифициране на изискванията" и други. 

Крайният срок за записване е 10 февруари 2023 г. на  https://www.growit.clearware.eu.