Избори Събития

Мартин Харизанов посрещна Борисов в парламента СНИМКИ

  20.01.2023 13:10             
Мартин Харизанов посрещна Борисов в парламента СНИМКИ

Врачанският депутат Мартин Харизанов посрещна лидера на ГЕРБ Бойко Борисов при пристигането му в Народното събрание днес. Най-успешният български политик и премиер на 3 правителства от последните 12 години дойде в парламента за лидерска среща, организирана от Корнелия Нинова.
"За мен беше чест да посрещна в парламента единствения политически лидер, който е доказал, че знае как да работи за доброто на България и на хората. 
Това, че Бойко Борисов прие поканата на БСП за лидерска среща, е знак за мъжество, отговорност и мисъл за бъдещето на държавата. Все качества, които няма как да бъдат забелязани при лидерите на пискливите партии, символизиращи хаоса и разрухата", каза Харизанов.

ПП, ДБ и „Възраждане“ бойкотираха срещата. Нинова беше изненадана, че Петков и Василев не искат да застанат пред Борисов, когото зовяха за среща преди месец. "Това и мен ме изненада. Не искат в този пълен формат, а преди месец ви призоваваха да дойдете на среща“, обяви Нинова. Тя дебело подчерта, че не кани партиите за коалиция, а само на обсъждане на приоритети и на разговор за връщането към нормалния диалог.
„Винаги в трудни моменти сме проявявали отговорност, всички сме наясно, че България е в политическа криза“, заяви лидерката на БСП в началото на срещата, на която президентът Румен Радев връчи третия мандат.
Тя подчерта, че това е среща на партии с различни идеологии и това не може да се промени.
„Изненадани сме, че ги няма лидерите на ПП и БСП. Същите приоритети като нас за бъдещето на България бяха декларирани и от колегите, които отсъстват, явно е било само на думи. Ако има желание ще се намери начин, ако няма – оправдание. Ние предлагаме да търсим начин“, каза тя.
Борисов приветства опита на Нинова да се говори за визията за страната и я поздрави за куража.
„Аз съм убеден, че отиваме за пети път на избори и пак ще си говорим същото, ако предварително не си говорим. Днес ги няма вашите коалиционни партньори ПП и ДБ. Имаха обща декларация, никой друг не я подкрепи“, припомни Борисов.
„На нас не ни стигна нито мъдрост, нито воля. Какво си мислим? Вече дори нямате с тях – ДБ и ПП, червени линии, които да ви разделят. Две години вече думата хаос е в речника на всички. Приемам критиките ви към „модела ГЕРБ“, но сега сме в „модела Радев“. Какво по-добре се случи?“, попита той.
По-късно Нинова реши да отговори: „С вас водехме битка на парламентарни партии в зала – две парии спорят. Сега сме под заплахата на край на парламентарната република, която се руши под еднолично управление на президента. Трябва да върнем битката, където и е мястото – тук, в българския парламент“, каза Нинова.
Бойко Борисов подчерта, че ГЕРБ няма как да подкрепи БСП за правителство в момента, но оценява опита.
„Благодаря на тези, които имаха смелостта да дойдат. С колегите ви в ляво (ПП) разделение нямате, дори ви крадат социалните идеи. С ДБ не останаха за вас неразрешени проблеми – за Украйна и оръжията има решения на парламента“, завърши той.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че никоя от кризите в държавата не може да бъде решена без решаване на политическата.
„Ние призоваваме за диалог и нормалност в политиката. Диалог на властта с опозицията. Диалог на политиците с гражданите. Насреща получаваме призиви за диалог, но с ултиматуми. Най-вероятно отиваме към поредните ненужни предсрочни партии. Най-вероятно и новият парламент няма да бъде по различен“, каза лидерът на ДПС.
„Диалогът с ултиматумите и предварително начертаните линии няма как да го има. Трябва да имаме такова поведение, че след тези предсрочни избори да може да се преодолее политическата криза, която задълбава другите кризи, а не ги решава“, подчерта той.
Той предупреди, че популизмът понякога поставя под риск финансовата стабилност на държавата.
„15 млрд. дълг на година е сериозен дълг и идва въпросът кой ще го плаща и кой ще го връща“, предупреди Мустафа Карадайъ.
Според Стефан Янев от "Български възход" срещата е дори закъсняла.
„Диалог и взаимодействие. Това е смисълът на нашето присъствие на политическата сцена. Благодаря на присъстващите лидери, които показаха как се преглъща лично и партийно его в името на решенията за държавата“, каза той.
„Ние трябва да си даваме сметка, че извинявайки се как не можем да намерим решение днес, изправяйки се пред съда на избирателите утре, нямаме аргументи пред тях“, предупреди лидерът на „Български възход“.
На излизане Бойко Борисов подчерта, че днешният диалог ще има смисъл след следващите избори.
„Последните, с които бихме направили правителство, са БСП. Но уважаваме поканата“, подчерта лидерът на ГЕРБ.
Не се очаква да има друга лидерска среща в рамките на сегашната конституционна процедура.

По-късно днес БСП се събират за да решат как ще процедират с мандата.