Събития

„Където дишат страх“ – разказ за изоставените българи, които подпират вратите си с брадви и опасват къщите си с вериги

  20.01.2023 06:00             
„Където дишат страх“ – разказ за изоставените българи, които подпират вратите си с брадви и опасват къщите си с вериги

На 20 януари, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ гледайте филма „Където дишат страх“. От новия телевизионен сезон поредицата „В кадър“ е с нов ден и час на излъчване – в петък след „Панорама“.

Документалният филм „Където дишат страх“ – с автор и сценарист Мария Костова, режисьор Мария Христова, изп.-продуцент Весела Смилец, оператори Иван Янев, Станислав Ангелов, Михаил Врабчев – разказва за живота на хората в обезлюдените райони на България, в които полицията и местната власт често са само далечен спомен.

Екипът на Българската национална телевизия отива в две села, разположени в различни части на страната – мъглижкото село Ветрен и белослатинското село Търнак. В началото на октомври 2022 г. възрастно семейство от Ветрен е нападнато от престъпник-рецидивист. В резултат от зверското насилие бабата е с 12 шева на главата, а дядото се бори за живота си девет дни. И до днес двамата живеят в постоянен страх и се питат как ще продължат. Няколко месеца преди този ужасяващ случай, на улица в село Търнак, където всяка къща е ограбвана многократно, 75-годишен мъж е жестоко пребит в дома си. Открит е часове по-късно от своите съседи. Откаран е в болница, където издъхва. Извършителите, задържани няколко дни след нападението, са четирима. Половин година по-късно само един от тях е в ареста, а останалите са освободени. 

Докога възрастните хора в малките населени места в България ще живеят така? Имат ли те шанс за оцеляване и на каква цена? – със свидетелства на потърпевшите екипът на БНТ търси отговори от местните власти и полицията в този документален разказ за изоставените българи, които подпират вратите си с брадви и опасват къщите си с вериги.