Здраве Лайфстайл

5 рецепти за домашна вода за уста

  08.12.2022 14:40             
5 рецепти за домашна вода за уста

Водата за уста е незаменима част от рутината за устната хигиена. Тя е перфектният завършек на измиването на зъбите. Има почистващи, противовъзпалителни и успокояващи венците свойства, помага за намаляването на зъбния камък и плаката, понижава риска от кариес.

Ако не искате да използвате готови води за уста, а искате да се доверите на природата в това отношение, има няколко чудесни рецепти за домашни води за уста, от които да се възползвате.

Те имат прекрасни ползи за здравето на зъбите и венците, а и не съдържат потенциално вредни съставки, каквито могат да се срещнат в готовите води за изплакване на устата.

Вода за уста със сода

½ чаена лъжица сода за хляб;
½ чаша топла вода.

Смесете водата със содата и разбъркайте до пълно разтваряне. Жабурете с получената вода за уста след миене на зъбите в продължение на няколко минути. След това изплакнете с чиста вода.

Кокосово масло

1 супена лъжица кокосово масло

Разтопете маслото между дланите си. Не е нужно да го разтапяте на водна баня, защото количеството е малко. Може да го разтопите и в устата си. След това жабурете с него в продължение на 5-10 минути, като внимавате да не преглъщате. Изплюйте и изплакнете устата с чиста вода.

Вода за уста със сол

½ чаена лъжица сол;
½ чаша топла вода.

Разтворете солта във водата. Жабурете след измиване на зъбите за няколко минути. Може да ползвате соления разтвор 2-3 пъти на ден.

Алое вера

½ чаша гел от алое;
½ чаша дестилирана вода;
½ чаена лъжица сода за хляб.

Разбъркайте всички съставки заедно. С получения разтвор жабурете в продължение на няколко минути.

Масло от мента

2-3 капки масло от мента;
1 чаша топла вода.

Разбъркайте етеричното масло във водата. Жабурете за поне 7-8 минути. Няма нужда от изплакване след това.