Крими

Окръжен съд – Враца осъди жена, предизвикала катастрофа със загинал

  25.11.2022 13:32             
Окръжен съд – Враца осъди жена, предизвикала катастрофа със загинал

Врачанският окръжен съд днес постанови осъдителна присъда за подсъдимата Г. Г. Тя бе призната за виновна в това, че на 07.12.2021 год., към 17,50 часа, при управление на лек автомобил "Киа" по път II-13 в посока гр. Бяла Слатина - с. Борован, в землището на гр. Бяла Слатина, е нарушила Закона за движение по пътищата, движейки се със скорост от 77 км/ч, несъобразена с атмосферните условия, състоянието на пътя и с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие и по непредпазливост е причинила смъртта на пешеходеца С. Т. (на 58 г.), неправомерно движещ се пред нея по средата на пътното платно, като след деянието е направила всичко зависещо от нея за оказване помощ на пострадалия.     

Съдебното производство премина по реда на съкратеното съдебно следствие при условията на чл. 371 т. 1 от НПК, като подсъдимата даде съгласие да не се провежда разпит на всички свидетели и да не се изслушват всички експертизи от досъдебната фаза. При този ред на разглеждане на делото, съдът определи наказанието за Г. Г. да бъде 1 година „лишаване от свобода“, като отлага изпълнението му за срок от 3 години. Съдът лишава подсъдимата и от правото да управлява МПС за срок от 1 година, считано от влизане на присъдата в сила. Присъдата бе постановена при превес на смекчаващи вината обстоятелства.

Мотивите на съда ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.