Лайфстайл

Вълшебни ползи за здравето от червените боровинки

  25.11.2022 12:10             
Вълшебни ползи за здравето от червените боровинки

Червените боровинки не са особено популярен плод. Когато се заговори за вкусни и сочни плодове, надали ще се сетите точно за тях. Вероятно няма и да ви се приядат, а това е грешка, която мнозина допускат. Всъщност, червените боровинки заслужават наистина специално внимание, защото те са един от най-полезните плодове в природата. Неслучайно са част от много хранителни добавки и медикаменти, като част от основните активни съставки в различни препарати.

Свойствата на червените боровинки са медицински доказани. Те съдържат вещества, които са биоактивни и които имат силно противовъзпалително действие.

Червените боровинки съдържат проантоцианини и фибри в огромни количества. Проантоцианините са вид антиоксиданти с мощно действие. Те придават червения цвят на тези боровинки. Според lovetoknow.com, тези антиоксиданти се свързват със способността на червените боровинки да се борят с инфекциите, да потискат възпаления в клетките и тъканите, да забавят стареенето и развитието на хронични заболявания.

Кои са най-важните ползи за здравето от червените боровинки?

Увеличават приема на антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които приемаме чрез храната. Ако се стремите към консумация на здравословни и полезни храни, приемът ви на антиоксиданти ще е оптимален. Именно такава храна са червените боровинки. Богатото наличие на антиоксиданти в диетата е начин да се предпазите от хронични заболявания, преждевременно стареене, рак. Те спомагат в контрола на телесните функции, кръвната захар, холестерола, правилното делене на клетките.

Антиоксидантите намаляват окислителното действие, причинено от свободните радикали. Те биват неутрализирани, а въздействието им потиснато. Оксидативното увреждане на клетките е изключително опасно и може да доведе до сериозно увреждане на здравето.

Превенция на инфекции на пикочните пътища

Червените боровинки са основна активна съставка в много медикаменти и добавки в борбата срещу инфекциите на пикочните пътища. Те съдържат вещества, които действат едновременно диуретично и противовъзпалително. По този начин спомагат за отделянето на повече урина, прочиствайки уринарния тракт и същевременно потискат възпаленията, които бактериите причиняват.

Превенция на рак

Червените боровинки са богати на антиоксиданти, флавоноиди и антоцианини, които се борят с образуването на ракови клетки и злокачественото видоизменяне на тъканите.

Стимулират здравето на червата

Благодарение на множеството фибри в червените боровинки, те се оказват особено полезни за стомашно-чревния тракт и доброто състояние на червата наред с полезните бактерии в тях. Фибрите в червените боровинки допринасят за здравословното делене на полезните бактерии в червата и подобряване на техните храносмилателни функции. Това от своя страна оказва положително влияние върху имунната система.