Свят

Заради протести в завод: В китайски град карантинираха редица квартали заради COVID-19

  24.11.2022 12:28             
Заради протести в завод: В китайски град карантинираха редица квартали заради COVID-19

Град Чжънчжоу в Централен Китай, където е разположен огромен завод за айфони, карантинира редица квартали заради избухване на КОВИД-19, предизвикало бурни протести, предаде Франс прес.
Живеещите в центъра не могат вече да напускат зоната без отрицателен тест за ковид и разрешение от местните власти; препоръчва им се да не излизат навън, "освен при необходимост", обяви градската управа на Чжънчжоу.
Тези ограничения, които ще траят пет дни от полунощ в петък, засягат над 6 милиона души - около половината жители на града.
Публикуваното снощи предупреждение на властите съдържа също изискване всички жители на осем района през тези пет дни да се подлагат всекидневно на PCR тест.
Китай е последната голяма икономика, която се опитва да спре разпространението на коронавируса. Тази стратегия буди недоволство у голяма част от населението - скоро ще започне четвъртата година от началото на пандемията.
Градските власти на Чжънчжоу издадоха нарежданията след гневни протести в местния комплекс от заводи за айфони в началото на седмицата.
Новите мерки не засягат комплекса - собственост на тайванския технологичен гигант "Фокскон". Антиковидни рестрикции обаче са въведени там още преди повече от месец заради множащите се случаи в заводските общежития.
Миналия месец бяха разпространени кадри, показващи как работници в паника бягат от обекта, а някои се оплакват от царящия там хаос и дезорганизация.
Вчера местните власти в Чжънчжоу заявиха, че епидемията в града е "все още тежка и сложна".
Днес броят на новозаразените за денонощие в Китай стигна рекорд от 31 454 случая, което е сравнително малко за страна с 1,4 милиарда жители, но надхвърля регистрирания през април пик на епидемията, когато мегаполисът Шанхай бе в локдаун.
Днес в Чжънчжоу бяха регистрирани 675 новозаразени с COVID-19; почти всички нямат симптоми.5 рецепти за домашна вода за уста
Закритата лекоатлетическа писта във Видин се превръща в модерно спортно съоръжение СНИМКИ
Експерти: Очаква се двойно увеличение на лихвите по кредитите
Кметът на Враца Калин Каменов откри Automotive Day in Vrasta СНИМКИ и ВИДЕО
Видински ученици с успешна практика в завод
Ще спре ли някой Манастирище-Папура и Гърлов на турнира в Козлодуй