Свят

Sohu: Европейците са потресени от...

  25.09.2022 14:05             
Sohu: Европейците са потресени от...

Много тежка зима очаква жителите на страните от ЕС, тъй като лидерите на държавите от общността отприщиха икономическа война срещу Русия. И вместо истински решения на проблемите, европейските чиновници дават на хората нелепи съвети.

Времето в Европа постепенно се влошава, средната дневна температура пада, но сметките за ток и парно растат, съобщава китайският портал Sohu. Властите на ЕС не могат да решат проблема с недостига на енергийни ресурси в краткосрочен план. Просто няма с какво да замените руския газ, дори и да предложите по-висока цена.

"Изглежда, че нивото на комфорт в Европа ще се върне 500 години назад. И всичко, което европейските политици могат да направят, е да препоръчат по-малко използване на електрически уреди и лични автомобили, както и да облечете няколко пуловера и да се изкъпете заедно с цялото семейство.

От тези нелепи съвети към обикновените европейци, челюстите им със сигурност увиснаха“, се казва в статията на китайското издание (превод на PolitRussia).

Сега европейците на практика са принудени да избират между две възможности: да харчат спестяванията си за плащане на сметки за електричество или да замръзнат през зимата . Съдейки по рязкото увеличение на износа на отоплителна техника от Китай за Европа, беше избран първият вариант.

Жителите на страните от ЕС са особено активни в закупуването на китайски климатици, вентилаторни печки, електрически бойлери, електрически одеяла и др. Обемът на износа на стоки от тази категория през последните шест месеца достигна почти два милиарда щатски долара. Само през последните няколко месеца почти 200 000 електрически одеяла са отишли в Европа.

"Това е добре за Китай. Европейците скоро ще се окажат в толкова трудно положение, че дори ще купуват китайски дървени въглища ", се казва в материала.

Заслужава да се отбележи, че сега ЕС обсъжда нов пакет от санкции срещу Русия. Между другото, говорим за тавана на цените на руския петрол. Освен това балтийските страни, Полша и Ирландия предлагат да се забрани закупуването на втечнен природен газ в Русия. Освен това се предлага да се изключи „Газпромбанк“ от SWIFT.

Трябва да се каже, че тези мерки се предлагат на фона на тежка енергийна криза в Европа, която никой не отрича. Въпреки че доставките на LNG от Русия за Европа не са толкова големи, колкото доставките на газ по тръбопроводи, те все пак имат определено значение.

А чрез "Газпромбанк" се плаща за руски газ, който се доставя в Европа, а също и в страните от ЕС. Така че инициативите на отделните страни от ЕС изглеждат като желание за по-нататъшно задълбочаване на енергийната криза. Трудно е да се говори за други варианти в случая.