Събития

Бяла Слатина - с поглед в бъдещето за по-добър живот

  25.09.2022 13:00             
Бяла Слатина - с поглед в бъдещето за по-добър живот

Град Бяла Слатина ни посреща с прави, чисти и озеленени улици, с красив нов фонтан на площада в центъра и за съжаление с малко хора. 

Десет хиляди са жителите на града, в 14-те населени места от общината живеят 20 200 души.
Бяла Слатина става град през 1914 година с указ на цар Фердинанд.

Иво Цветков е кмет вече трети мандат. Избиран е от хората, защото му имат доверие. Самият той е завършил Академията на МВР и е работил 20 години като пожарникар. Смята, че работата му като огнеборец го е научила да взима бързо решения и да не се отказва от започнатото:
"Смятам, че вървим ръка за ръка с хората, нещата се получават. Всички искат по-добър живот и възможност за работа най-вече. Развити са тук социалните услуги, леката промишленост- шивашките предприятия, едно машиностроително... Тютюнопроизводство, земеделие, услугите са на преден план. 10 училища имаме, 5 детски заведения, работеща болница, общината инвестира в нея малко, но редовно... 

Успяхме първия мандат да завършим водния цикъл на Бяла Слатина, това ни даде възможност да изградим водопроводи , сега 11 км ще се подмени водопровод в града и 6300 м канализация... Нашето задължение е да подобрим настилките на тротоарите... Най-голямата ми гордост е изграждането на Спортна зала със собствени средства... Спортната зала е с 200 места и от тази година активно се използва, тя излезе около 1 млн 400 хил лв...

Имаме готов проект за централната градска част... 1950 година е започнало изграждането на централната градска част, 1984 г е изградено новото читалище... Не попадаме в "Региони в растеж", затова поетапно работим... Тъй като населението ни има нужда от подкрепа, имаме Дом за стари хора, един от най-съвременните в България, Дневен център за младежи с увреждания, Център за обществена подкрепа, преходно жилище, асистентска подкрепа, приемна грижа и други социални дейности...
Подобрихме материалната база във всички училища в ПГ "Н.Й.Вапцаров" например имаме СТЕМ среда..."

Втората специалност на Иво Цветков е "ВиК", затова и не пропуска да се похвали, че Бяла Слатина е сред четирите общини, в които се изпълнява водният цикъл. Инвестицията за Бяла Слатина е 7 млн лв.

Основната цел на кмета за настоящия мандат - за града ще бъде готов проектът за централна градска част и ще започне изграждането на парково пространство около и зад болницата. В лечебното заведение са ремонтирани всички отделения, 170 човека е персоналът на болницата в 8 отделения...

В Бяла Слатина се опитват да решават проблемите, които възникват,  а те са няколко, казва Иво Цветков:
"Проблем са ни основно пътищата, един третокласен път Бяла Слатина -Мездра, тук започна ремонт и от 1 година не се работи нищо, спряха финансирането, остана разкопано, проблем са ни и улиците по населените  места... Общината предвижда да изтегли заем от 10 млн лева, за да се асфалтират част от улиците... Това е дълъг процес и беше стопиран..."

Основният двигател на културни събития за обществеността, работа с децата и запазване на фолклорните традиции се пада на НЧ "Развитие 1892" Бяла Слатина. 

Посрещат ни в залата, където е подредена етнографска сбирка, която показва бита на местните. Сградата на културния дом е построена по времето на социализма със съдействието на Цола Драгойчева и е наречена малкото НДК, казва секретарят Светлина Берова:

"Две петилетки се изгражда Културният дом, 6,5 дка е. 450 седящи места и въртяща сцена има... 1984 г се открива Художествената  галерия. Този Културен дом е публична собственост, старото ни читалище е отзад и в момента не функционира, дадено е за кино..."

А как живеят тук  хората, попита Николай Хараламбов:
"Кметът направи много неща, площад, спортна зала, басейн, болница, поликлиника имаме, всичко имаме, но трябва ни още малко, ако може да се докарат инвестиции и да заработят празните ни цехове, да се докарат машини. Има много безработни в тоя град... Някога нямаше безработица... Бяхме 18 хиляди, сега сме под 10 хиляди души. Според мен трябва да има хора, които да работят, като има работа, хората се чувстват по-добре... Като навсякъде е животът... Не седя тук, защото няма работа... Народът обеднява до такава степен, че храним не само тези 240 в парламента, а още 5 хиляди около тях...."