Лайфстайл

Вредно ли е да се къпете със сапун?

  25.09.2022 12:10             
Вредно ли е да се къпете със сапун?

Къпането веднъж два пъти на ден е сравнително нова мода. Счита се, че хората, некъпещи се ежедневно, са с недобра лична хигиена. Има ли вреда от честото къпане? Вреден ли е сапунът? Защо?

На повърхността на кожата ви има свят от микроби, които не можете да видите. Те произвеждат лоша миризма, което е първият знак, че имате нужда от душ. Обикновено има зони, където човек се изпотява повече и има нужда от по-добра хигиена – стъпала, слабини, подмишници. Но дали е същото за останалата част от тялото?

Не само, че не се препоръчва да миете цялото си тяло всеки ден, но може да бъде вредно. Водата отмива както добрите, така и лошите бактерии от кожната повърхност, играещи роля на защитен себум. Това би довело до нарушение на  естествения баланс и би направило кожата  ни прекалено изсушена или твърде мазна.

Сапунът има същия ефект като всеки друг почистващ препарат, който използваме – нарушава баланса на кожната повърхност. Това от своя страна може да предизвика изпотяване и неприятна миризма, симптоми, които ще забележите. Сапунът може да ви накара да миришете добре в краткосрочен план; ще се почувствате освежени, но в дългосрочен план той само изостря проблема с изпотяването с неприятна миризма.

Не забравяйте, че има много причини, поради които потта мирише лошо. Прекалената употреба на сапун не винаги е виновникът. Това може да са  проблеми с хормоните, стрес и поради прием на определени лекарства.

Естествени алтернативи на сапуна 

Природата ни е предоставила алтернатива на сапуна, с която можем да почистим кожата си, без да нарушаваме баланса на микробиома на кожата си.

Глина или хума

Хумата и глината са продукти, почистващи порите на кожата в дълбочина и лесно заместващи сапуна. Хуминовата киселина е особено добра за кожа, склонна към акне, поради своите противовъзпалителни свойства. Можете да смесвате хумус с вода, мед, кисело мляко или оцет. Просто нанесете почистващия препарат върху кожата, оставете го за минута или две, след което го масажирайте, за да се отмие.

Киселото мляко

Киселото мляко също е добър заместител на сапуна. Освен че почиства излишния себум и мъртви клетки на кожата, то я кара да засияе. 

Кокосовото масло

Тази процедура може да бъде приложена и към цялото тяло. Най-подходящото в случая е кокосовото масло. Нанесете върху тялото около 15-20 минути преди да си легнете. След това измийте с топла вода и изтрийте с памучна кърпа.

Суха четка

Дори и да не ползвате сапуни, редно е да се грижите за мъртвите клетки на кожата и да ги премахвате. Опитайте триене със суха четка. Това влияе стимулиращо на кръвообращението, премахвайки замърсяванията и кожните клетки, без да създава дисбаланс на себума.

Вземете качествена суха четка. Най-добре е да имате такава с естествен косъм. Тази процедура се прави преди да се изкъпете и върху суха кожа. Започнете с изкачване по стълбите. Направете леки движения в кръг  и приложете леко натискате. Трябва да четкате винаги отвън навътре.