Лайфстайл

10 причини да обърнете внимание на косопада

  24.09.2022 19:30             
10 причини да обърнете внимание на косопада

Щом косата ви започне да опада, това е сигнал, изпратен от тялото, че нещо нередно се случва с него. Това важи най-много ако косопадът ви е много продължителен и интензивен. Нека в тази статия да видим десет причини за това да се справите с косопада, които не бива да бъдат пренебрегвани.

Неправилни грижи за косата

Най-често срещан вид причина за косопада е неправилните грижи за нашата коса. Ако тя не бъде подстригвана на всеки два или три месеца и прекаляваме с ползването на маши и преси за коса, ако не използваме правилни козметични продукти за грижа за нашия тип коса, тогава определено сме застрашени от появата на косопад.

Генетични промени с напредване на възрастта

Когато жените влязат в менопауза, тогава е възможно косопадът при тях да се засили. Промените в женското тяло се отразяват и на косата. Космените фоликули стават по-крехки и застрашени от увреждания, като косата става все по-рядка. При менопауза дамите имат нужда от специализирани продукти за подхранване, за да може косопадът за бъде овладян навреме.

Рязка загуба на тегло

Много от дамите мечтаят да имат слабо тегло, но бързото сваляне на килограми може да им докара косопад. Появява се обикновено между шестата и дванадесетата седмица след отслабване. Ако така се случи и при вас е добре да посетите вашият лекар. Самият косопад може да показва, че на организма не му достигат  определен тип витамини и минерали.

Стресови ситуации

Стресовите ситуации са основна причина за здравословните проблеми, които имаме. Стресът може да повиши нивото на андроген, причиняващ силния косопад. Също така, според някои проучвания се е открила взаимовръзка между стресът и появата на пърхот, заболявания на скалпа, неправилен начин на хранене и проблеми със стомашно-чревния тракт.

Раждането

Много дами могат да се похвалят с буйна и гъста коса по време на своята бременност, но малко след самото раждане в един момент страдат от силен косопад. Това от една страна е нормално, но от друга не чак толкова. Хубаво е през този период да подхранвате вашата коса и скалп с масаж, за да бъде новите поникнали косми да са по-здрави от преди.

Недостатъчни витамини Б12 и Д

Последните години  се обръща голямо внимание на витамините Б12 и Д. Д е важен за състоянието на здравите космени фоликули и добрия растеж на косата. Ако не ви достига витамин Д, вероятно ще забележите, че имате проблеми свързани с косопад.

Проблеми с щитовидна жлеза

Опадането на косата е свързано и с проблеми с щитовидна жлеза, често придружено с обилен косопад.

Редовен и постоянен натиск

Косата се нуждае от почивка понякога, защото постоянното напрежение върху корените и косъма може да доведе до косопад. Ако всекидневно носите конска опашка или спите с вързан тип коса, правите си стегнати плитки, то по-късно ще се появи и косопад. Добре е да носите известно време косата си спусната, за да не се появи възпаление по скалпа. 

Замърсявания от околната среда

Доста често се обсъжда влиянието на замърсения въздух в големите градове, което се отразява както на нашата кожа, така и на косата ни. Това от своя страна докарва състаряване на кожата на скалпа и появата на възпаления, причиняващи косопад, сърбежи и здравето на косата се влошава.

Прием на някои видове лекарства

Ако сте започнали прием на нов вид лекарства преди да се появи косопада ви, добре е да прочетете тяхната листовка и страничните ефекти, които могат да предизвикат. Понякога причините за косопада се крият именно в тях. След това може да се консултирате с вашият лекар за да ги замени с други.

Статията има само информативен характер! При първи признаци на косопад - потърсете незабавно мнение от лекар - специалист!