Лайфстайл

Храни, от които ни се спи

  24.09.2022 07:30             
Храни, от които ни се спи

По принцип чувството на сънливост след хранене се счита за нормално – ето защо заради него няма нужда да се безпокоите и да посещавате лекар. Има няколко фактора, които допринасят за това явление.

Това е отговор на нервната система към приема на храна в организма. Също така, е следствие от преразпределянето на кръвта, което се случва веднага след хранене - често има засилен кръвопоток от мозъка към храносмилателните органи. Влияят и хормонални фактори. Допринася и менюто, ако се състои от въглехидратни продукти. Когато човек се нуждае от много енергия, за да работи, тогава ще е необходимо засилено хранене, включително с въглехидрати. Но в случай на употреба на бързи въглехидрати (тоест, които се усвояват бързо от организма), активността после намалява и човек го клони към сън. Допълнителен фактор е консумацията на излишно много храна. Също и дехидратирането (обезводняването) на организма, на което той реагира със сънливост. Липсата на подходяща физическа почивка, нарушеният сън, сериозни здравословни проблеми – всичко това провокира желание за сън. А кои храни сами по себе си ни „приспиват“, карат ни да се чувстваме сънливи и уморени? 

Такива са, например, сандвичи с шунка, бекон. Много хора предпочитат да консумират тези храни за закуска. Червеното месо е полезно, способно да насити организма с желязо - но повечето полуобработени месни продукти са доста мазни. Белтъчините заедно с мазнините се превръщат в тежка храна, която организмът трудно разгражда и преработва - за това се изразходва много енергия, ето защо човек се чувства уморен и претоварен.

Друга „приспивателна“ храна са ядките, особено фъстъците. Хората, които се придържат към правилното хранене, обичат фъстъци и ги смятат за здравословна междинна закуска. Но изобилието от магнезий и витамин В6 в състава им предизвиква усещане за релаксация и желание за дрямка.

Колкото и странно да звучи, нерядко на някои хора им се спи след пиене на кафе. Това важи особено за онези, които го пият със сметана и сладки напитки. Това първоначално дава на човека бързо усещане за бодрост – но то скоро отстъпва на апатията.

Сушените плодове са друга любима закуска за много хора. Сливите предизвикват производството на мелатонин в организма. Това е хормон, който регулира съня и събуждането. Ако е важно да се съсредоточите върху сериозна работа или делови срещи, похапването на сини сливи трябва да се избягва. 

Макаронените продукти провокират рязко повишаване на нивата на глюкозата в организма, които нива отново бързо спадат малко след хранене. Същото се отнася и за яденето на сладкиши, на хлебни изделия от пшенично брашно. Черешите, вишните и сладките сокове от тях съдържат триптофан, който произвежда мелатонин.

Череши и вишни е добре да се ядат вечерта, тогава ще имате здрав сън. Но закупените от магазина сокове често са наситени с допълнителна захар и е най-добре да ги избягвате.

Най-общо казано, усещането за сънливост, което се появява след хранене, е медицински обяснимо и обикновено не е опасно състояние. Има храни, които могат да увеличат умората и желанието за дрямка, така че в натоварени работни дни е препоръчително да ги избягвате./ Actualno.com