Събития

Община Георги Дамяново отбеляза празника си СНИМКИ

  23.09.2022 20:00             
Община Георги Дамяново отбеляза празника си СНИМКИ

На  22 септември – денят на Независимостта на България община Георги Дамяново отбеляза и своя празник, който започна с тържествен молебен за здраве в Лопушанския манастир, отслужен от игумена на манастира архимандрит Нифонт.
Тържествената сесия на Общински съвет Георги Дамяново се проведе в обновената сграда на Народния дом в Георги Дамяново. Сесията откри и ръководи председателят д-р Мирослав Паньов.
„На днешния ден отбелязваме празника на община Георги Дамяново и 114 години от обявяването на Независимостта на българската държава. За нас този ден е празник – символ на силата, мъдростта и волята на българския дух и народ”, каза в приветствието си д-р Паньов.
Сред официалните гости бяха областният управител на област Монтана Валери Димитров, Ирена Димова – народен представител в 44 –то, 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание, кметове и кметски наместници от населените места в общината, почетни граждани на общината, представители на фирми и граждани.
„Нека си припомним най-популярната фраза от Манифеста на 22 септември 1908 г. - „Да живее свободна и независима България!”. Нека от дистанцията на времето добре осъзнаем, че независимостта е станала достижима заради обединението около каузата „България” в полза на националния интерес. Само сплотени и единни можем да направим държавата си такава, каквато искаме и трябва да бъде”, каза в приветственото си слово кметът Нина Петкова.
„Тук, от тази трибуна изказвам благодарността си към всички общински съветници за подкрепата, за усилията, които полагат, за отговорностите, които поемат. Благодаря на кметовете и кметските наместници на населените места в общината, на служителите и работниците в Общинска администрация, за добрата екипна работа, за професионализма и отговорността в изпълнението на задачите. Благодаря на жителите на общината за подкрепата, защото тази подкрепа ми дава сили да работя денонощно за вас”, сподели г-жа Петкова.
„С радост честитя празника на този чуден край, в който работите и живеете и който с вашите общи усилия, старание и любов, пазите и развивате. От цялото си сърце ви пожелавам упоритост и вяра в следване на целите и идеите, които сте си поставили и знайте, че в мое лице имате пълна подкрепа и съдействие за реализирането им” каза в приветствието си към присъстващите г-н Димитров. Обръщайки се към кмета Нина Петкова, той й пожела все така с разум и мъдрост да управлява общината.
На основание чл. 21, ал1, т.22 от ЗМСМА и чл. 25, ал.2 и чл. 33 от Наредбата за символите, почетните знаци, отличия и почетните звания на Община Георги Дамяново и в изпълнение на Решение №313/24.08.2022 г. на ОбС, с Почетния знак на Община Георги Дамяново и званието „Почетен гражданин на община Георги Дамяново” се удостояват граждани, които в даден етап от своята професионална и творческа дейност са дали своя принос за развитието и просперитета на Община Георги Дамяново в областите: здравеопазване, местен фолклор и социални услуги.
Тази година бяха наградени двама педагози и лекар. За дългогодишен принос в областта на образованието и културата отличието получи педагогът и бивш директор на детската градина в Копиловци, културният деятел и дописник  Снежана Петкова. Дългогодишният и настоящ директор на основното училище в Георги Дамяново Иван Каменов също бе удостоен с "Почетен знак", както и неврологът д-р Красимира Дионисиева.
Снежана Петкова разказа за случки от нейния професионален живот и прочете свое стихотворение, с което благодари на хората, които са й помагали.
„За това, че съм бил директор 25 години, за това, че съм бил началник отдел „Образование” в Община Георги Дамяново. Това е моят живот – образованието и на него съм се посветил.", каза Иван Каменов
"Това, което мога да обещая е, че ще продължавам да се грижа за вашето здраве и да споделям всички хубави моменти с вас. Благодаря за това, че когато завърших, първата ми работа беше тук и с д-р Петкова бяхме заедно в поликлиниката. Имам много мили спомени от тези години. Днес се радвам, че виждам хората, с които съм започнала моята кариера и благодаря за всичко. Бъдете здрави!”, сподели д-р Красимира Дионисиева. Наградите на новите почетни граждани бяха връчени от кмета Нина Петкова. Тя  връчи и значка с герба на общината на 11-те общински съветници.
Програмата продължи с посещение на музея „Георги Дамянов”, където уредника Анюта Каменова-Борин изнесе беседа по повод 130 г. от рождението на Георги Дамянов – патрона на селото.
Поздравителни адреси бяха получени от областния управител Валери Димитров, кмета на община Монтана Златко Живков, кмета на община Вършец инж. Иван Лазаров, кмета на община Мизия Валя Берчева, Националното сдружение на общините в България Асоциацията на българските общини и региони и др.
Самодейците от всички читалищата в общината бяха подготвили кулинарна изложба, на която бяха представили местни ястия, питки, сладкиши и туршии, типични за този край. Изкусните кулинарки бяха поздравени от кмета Нина Петкова, която заяви, че всички получат парична награда и благодарствени писма. Те изнесоха и празнична музикална програма. Тържествата завършиха с концерт на Ива и Велислава Костадинови, които зарадваха с изпълненията си присъстващите на празника.