България

Опандизен по делото на Чората осъди Темида за 5 бона

  23.09.2022 17:10             
Опандизен по делото на Чората осъди Темида за 5 бона

Борис Механджийски, който е един от петимата полицаи, признати за виновни за смъртта на Ангел Димитров-Чората, осъди прокуратурата да му плати 5000 лева обезщетение, защото е лежал 8 месеца в затвора. Това съобщи „Лекс“.

Пред „Телеграф” Механджийски, който в момента е зам.-кмет на община Благоевград, категорично заяви, че ще обжалва съдебното решение. Още през 2014 г. той предявил в Софийския градски съд (СГС) искове срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), с които настоява за обезщетение от 70 000 лева за неимуществени вреди и още 76 000 лева за имуществени вреди. След окончателното приключване на делото през 2021 година бившият полицай възобновил иска си.

Частично

„Само частично са уважили иска ми. Присъдената сума от 5000 лева е несъразмерна с преживяното от мен и вкарването ми за осем месеца в затвора заедно с другите колеги. Тези пари са само за неимуществени вреди, а за имуществени вреди сумата е нула лева. А аз бях управител на банка, преди да ме вкарат в затвора. Лишен съм от доходи за този период от време. Съдът хем признава, че неправилно съм бил в затвора и по този начин съм ощетен, хем ми присъжда само 5000 лева”, каза Механджийски, който ще обжалва решението пред Апелативния съд.

Бавно

Делото за смъртта на Чората се проточи 16 години, а накрая Върховният касационен съд (ВКС) реши, че Механджийски, Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков са причинили смъртта на Чората поради небрежност, но тъй като за убийство по непредпазливост давността отдавна е изтекла, петимата не бяха наказани. Преди това обаче те бяха осъдени от друг състав на ВКС на по 7 години затвор за умишлено убийство и останаха 8 месеца зад решетките до окончателния край на делото. Делото в СГС обаче беше спряно до окончателното приключване на наказателния процес и в крайна сметка съдът е осъдил прокуратурата да плати на Механджийски обезщетение от 5000 лева за моралните вреди от престоя му в затвора. Градският съд е уважил иска на Механджийски по чл. 2, ал. 1, т. 4 от ЗОДОВ, според който държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от налагане на санкция по Наказателния кодекс, когато бъдат оправдани. По непотвърдена информация още трима от колегите на Механджийски са внесли искове срещу прокуратурата за своя престой в затвора. Ангел Димитров-Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съд бяха петимата униформени. Впоследствие лекарите заключиха, че той е починал от задушаване, защото е бил с белезници на гърба и поставен по очи на земята, като тялото му е и притискано.