Здраве Събития

МОМЧЕТО СИ ОТИВА! Шеф на болница хвърли оставка

  23.09.2022 06:00             
МОМЧЕТО СИ ОТИВА! Шеф на болница хвърли оставка

Изпълнителният директор на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца д-р Петър Керемедчиев е подал заявление за напускане. Това е причината, поради която за 10 октомври е насрочено общо събрание на най-голямото лечебно заведение в областта. На форума се очаква да бъде приет и нов Съвет на директорите, в който сега освен д-р Керемедчиев влизат проф. Пламен Димитров и д-р Нели Нешева.

Спекулациите за брожение сред персонала за липсата на увеличение на заплатите на лекари, медицински сестри и немедицински персонал, лансирани от местна медия, не отговарят на истината, установи проверка на „Конкурент“.

Д-р Керемедчиев, който ползва правото си на платен годишен отпуск и не вдига мобилния си телефон, не беше открит за коментар. Според източник на „Конкурент“, шефът на врачанската болница е поискал сам да напусне МБАЛ „Христо Ботев“, като е посочил за това лични причини. Заявлението му е входирано в здравното министерство още на 5 септември.

Малцина в МБАЛ „Христо Ботев“ са наясно с причините, предизвикали оставката на здравния шеф. Според близки до него хора, той се е уморил да се бори с тежкото финансово положение, което завари и да очаква помощ от държавата. Д-р Петър Керемедчиев дойде във Враца с мисия – да стабилизира местната болница, която беше затънала в 20 000 000 лева задължения, натрупани от предишни ръководства. Благодарение на банков кредит, погасяван без проблеми от екипа на лечебното заведение, борчовете взеха да се топят. Липсата на ясен хоризонт и подкрепа от МЗ обаче очевидно са накарали д-р Керемедчиев да се откаже от мисията на живота си и да се оттегли с достойнство от оперативното ръководство на врачанската болница.

За никого не е тайна, че през последните месеци за поста му се стяга млад ортопед, близък до бизнесмен с интереси в здравеопазването, чиято болница хлопна кепенци. Според информация на „Конкурент“ обаче, кандидатът за „горещия стол“ не отговаря на изискванията на здравното министерство за изпълнителен директор. Оставката на Керемедчиев пък ще остави МБАЛ „Христо Ботев“ пред сериозен проблем и липса на ясен хоризонт през следващите месеци.

Общото събрание на акционерите на държавната лечебница е насрочено за 10 октомври. То ще избира нов съвет на директорите, но и ще трябва да поправи грешките, допуснати на предишното общо събрание.