Събития

Фестивал на занаятите и изкуствата зарадва Козлодуй СНИМКИ

  21.09.2022 13:38             
Фестивал на занаятите и изкуствата зарадва Козлодуй СНИМКИ

В Козлодуй Фестивалът на занаятите и изкуствата стартира в Ботев парк с дефиле, предвождано от духовите оркестри при Народно читалище "Заря - 1911", с. Бутан  и Народно читалище храм-паметник "Христо Ботев - 1879", гр. Козлодуй. Участниците в дефилето са деца и ученици от детските градини и училищата в община Козлодуй.      Непосредствено след официалното откриване на фестивала, което по традиция бе открит на сцената от кмета на община Козлодуй Маринела Николова. Кметът  поздрави най-малките участници от всички детски градини в община Козлодуй, които пяха, танцуваха народни танци, драматизации на герои от разлини приказки, поздрави от кмета получиха всички участници в музикалната програма и гости на фестивала.

На сцената се представиха талантливите момичета от хор “Нуша”. Всички бяха  свидетели на магията на нестинарските танци.

Видяхме концерът на ансамбъл “Дунав” гр. Видин, които танцуваха чуесно на козлодуййска сцена. Ансамбълът е създаден през 1971 г. с цел издирване, съхранение и популяризиране на българския фолклор и по-точно на този от Видинския край. Важен художествен принцип в работата на ансамбъла е запазването на характерните особености на музикалния, песенен и танцов фолклор на Северозападна България.

Ансамбъл “Дунав” е носител на голямата награда “Златна брадва” на Международния фолклорен фестивал в Закопане – Полша, голямата награда на фестивала в Турну Северин – Румъния, лауреатски звания от фестивали в Охрид – Македония и Нови сад – Сърбия. С голям успех съставът е гостувал в Австрия, Германия, Гърция, Египет, Италия, Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Чехия, Унгария, Украйна. Ръководител и хореограф на ансамбъла е Наталия Кирилова.

Огненото шоу на група “Феникс”представиха своите умения на здрителите.

Оркестър “Канарите” представеха Фолклорен концерт, който зарадва зрителите на фестивала. Оркестър „Канарите“ е създаден през 1974 година. Ръководител на оркестъра е известният акордеонист, композитор и певец Атанас Стоев. Първият и втория албум на оркестъра са издадени на дългосвиреща плоча и аудиокасет, след това следват много албуми на аудиокасети и компактдискове, издадени от „Пайнер“.

Гостите на фестивала имаха възможността да се насладят  на изпълненията на Христо Косашки и танцова формация.

Прекрасните  чаровни танцьорки и чудесните натцьори от танцов състав "Атомик" при Дом на Енергетика гр. Козлодуй с ръководител Иван Славейков повдигна настроението на присъстващите на фестивала и с танцовите си умения доказаха за кой ли път, че са много добри танцьори и с чар, усмивки и актьорски  танцовални умения заслужено получиха овациите на

гостите на фестинала.

 Танцов клуб "Хоро"  гр. Козлодуй с ръководител Тони Първолов играха  невероятни народни  хора и показаха танцови умения и с усмивките и чара си, танцьорите завладяха публиката на фестивала, за което получиха много аплодисменти.   Участваха много невероятни танцови състави, които с магията на танцовите умения ще оставят ярка следа за всички писъстащи на фестивала на  занаятите и изкуствата.

Във втория ден на Фестивал на занаятите и изкуства - Козлодуй 2022 г., читалищата от община Козлодуй  отвориха  работилници и ателиета, където децата рисуваха  фолклорни шевици, рисуваха на стъкло, изработваха  гривни, косичници, домино, пъзели и др. сувенири.

 Занаятчиите заемаха своите места и показваха изобретения в които бяха вложили сърце и душа: Пчеларска фирма от Козлодуй Цветан Сандулов продаваше най-вкусния  и разнообразен мед, чиито вкусови качества са доказани на пазара. Светла Асенова от Козлодуй, амбициозно пробива пазара с невероятния Шаранов Тарама хайвер, който е изключително мезе и разятка.

 "ЦИТАЛДА" предлагаха - български  ръчно изработени  сувенири, носии, битови покривки и карета, тениски с национални мотиви, туники с бродерия и керамика.

“Лавандра груп”, които предлагат парфюмно масло и крем от тубероза, масло и крем от тамян, масло и крем от лавандула. Тубероза ПОЛИАНТЕС е цветето което ухае прекрасно. От цветовете на това невероятно и рядко срещано по нашите земи цвете се прави етерично масло, което заедно с роза Дамасцена са основата на едни от най-хубавите парфюми.

Фолклорните артикули на фирма „Веникс”, която стартира дейността си през 1995 г. с два магазина и няколко служители. „Веникс” е шивашка фирма, налагаща собствена марка на производство, със седалище в гр. Пловдив.

В духа на българските традиции и идентичност „Веникс” разработва фолклорни колекции: ризи, блузи, поли, рокли, бодита с бродирани етно елементи. Изработени от детска до макси номерация от 100% памучен кенар, те могат да бъдат допълнение към народни носии на танцови състави или да се носят самостоятелно в ежедневието.

Фирмата шие от 100% памучно трико бебешки бодита, детски пижамки за сън, дамски и мъжки пижами и нощници в нормална и макси номерация.

Произвежда още богат асортимент сувенири и подаръци на морска тематика. През годините фирмата се развива като отваря фирмени магазини, закупува нови машини и разширява номенклатурата на произвежданите изделия.

С  много настроение, енергия артистизъм певецът  Руси Русев, неговата дъщеря  Десислава /Салина/ Русева и зет на Руси пяха от все сърце и душа разнообразен стил  песни и зарадваха многобройната публика, срещу огромни  аплодисменти.

Преслава пя  за по-младата публика, които я чакаха на сцената с нетърпение, вече в късните часове.