Свят

Полски медии: Губим западните си земи в случай на съюз с Украйна

  29.08.2022 07:10             
Полски медии: Губим западните си земи в случай на съюз с Украйна

Влизането на Полша в съюз с Украйна и едновременното излизане от Европейския съюз под егидата на Великобритания ще позволи на Германия да повдигне въпроса за присвояването на бивши германски земи, пише полското издание Konserwatyzm, цитирано от "Труд".

„Един подпис върху документа за съюз с Украйна, една стъпка към британско-полско-украинския съюз – и те ще отнемат от Полша всичко, което завладяхме през 1945 г. или повече“, каза авторът.

Според него икономически Полша вече е в сферата на влияние на Германия, но докато Варшава е в ЕС, Берлин не може да предприеме големи мерки. Сливане с Украйна, която в текста е наречена "американо-британска колония", ще развърже ръцете на германците. Останалите региони на страната „след време ще претърпят украинизация“.

„Следващото разделяне на републиката е сценарий, който вече е в процес на изпълнение“, в заключение пише полският журналист.

По-рано председателят на Националната банка на страната Адам Глапински заяви, че Германия иска "по един или друг начин да върне" бившите земи в границите на Полша, а след това да "подчини" пояса от държави между Германия и Русия.