Свят

Готвят национализация на Газпром Германия

  28.08.2022 15:49             
Готвят национализация на Газпром Германия

Германското правителство е създало холдингова компания, която да извърши евентуална национализация на "Газпром Германия", пише вестник "Велт ам Зонтаг", цитиран от БНР.

Дружеството беше подразделение на "Газпром", от което руският газов монополист се отказа през април. Тогава германският енергиен регулатор обяви, че ще администрира "Газпром Германия" - компания за търговия, съхранение и пренос на газ, в интересите на Германия и Европа, припомня "Ройтерс".

Създаденото холдингово дружество е с име "Осигуряване на енергия за Европа" и е отговорно за инвестициите на компанията, пише вестникът, като се позовава на правителствен документ. Управляващи директори са двама юристи от адвокатско дружество, което е отказало да коментира изтеклия документ при запитване от "Велт ам Зонтаг".

От германското министерство на икономиката са обявили, че са наясно със съществуването на холдинговата компания, както и че създаването ѝ е било предпазна мярка за възможни действия по преструктуриране. "Това е изключително единствено предпазваща институция, която в момента съществува само като корпоративна правна обвивка", обяснил говорител на министерството за "Велт ам Зонтаг".