Бизнес България

Започнаха „да гърмят“ балони на кабинета на Кирил Петков за газа и за…

  03.08.2022 19:14             
Започнаха „да гърмят“ балони на кабинета на Кирил Петков за газа и за…

Служебното правителство с премиер Гълъб Донев обяви първите си действия по темата "енергетика", съобщи Блиц.

По-рано днес ресорният министър Росен Христов се срещна с председателя на КЕВР Иван Иванов. Акцент в разговора, който се проведе в министерството, бе доставката и цената на природния газ.

"Опитваме се да намерим най-доброто решение, като за целта вече започнахме със симулации и изчисления на различни възможности. Целта е стабилизиране на доставките, което ще осигури предвидимост и сигурност за потребителите”, обясни министър Христов по време на срещата.

"Създадох междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката, който да предложи решения за сигурност, механизъм за контрол на цените на горивата и цените на енергията. Щабът ще се ръководи от Христо Алексиев", това заяви служебният премиер Гълъб Донев.

„Контролът по изпълнението на възложените задачи ще бъде осъществяван лично. Щабът ще работи без прекъсване”, добави Донев.  

„Ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не употребя думата критична. Имаме недостиг на договорените количества за доставка до края на годината. Имаме подсигурени количества до края на септември”, заяви от своя страна енергийният министър Росен Христов.

„Прословутите договорени седем танкера не са договорени, а сме на ниво оферта.

Не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. Това допълнително ще оскъпи цената на газа.

Цената на газа от Азербайджан, която бе обявена, че е по-ниска, е в пъти по-скъпа за 2/3 от договорените количества.

Четвъртият проблем – сериозна финансова криза в „Булгаргаз”, невъзможност да се разплати дори и за договорените количества. Подготвяме търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и на отоплителния сезон", заяви той.