Свят

Европол разби мрежа за трафик на мигранти в ЕС през Беларус

  19.07.2022 09:40             
Европол разби мрежа за трафик на мигранти в ЕС през Беларус

Единадесет души са били арестувани в Полша и Великобритания за трафик на мигранти от Беларус в ЕС, съобщи Европол.

При трансграничното разследване е разкрита мрежа от сирийски и турски граждани, които са набирали мигранти от Ирак и са им помагали да преминат в ЕС по източната граница. Разследващите са установили, че престъпната мрежа е превела 662 мигранти.

Мигрантите са плащали между 10 000 и 13 000 евро за "пълна услуга по контрабанда" от техните страни през Беларус до Германия, като мрежата е генерирала около 7 млн. евро за престъпната група.

"Престъпната мрежа е използвала Турция като транзитна страна и логистичен център", се казва в изявление на Европол.

След като пристигнели в Турция, мигрантите отпътували законно до Москва с туристически визи, откъдето след това са били прехвърляни в беларуската столица Минск или в Гродно - град близо до границите с Литва и Полша.

За последния етап от пътуването от Полша до Германия те плащали между 500 и 1000 евро. Често мигрантите са били превозвани в "животозастрашаващи условия", например в претъпкани превозни средства.

В рамките на разследването властите претърсиха 28 места в Германия, Литва и Полша и арестуваха "една цел от голямо значение", добави Европол. Участвали са правоприлагащи органи от Естония, Германия, Литва, Полша и Великобритания.

През юни 2021 г. Литва за първи път съобщи за увеличаване на незаконната миграция по границата си с Беларус, а по-късно Полша и Латвия алармираха същото.

По-късно през годината това се превърна в криза с хиляди мигранти, които се опитаха да преминат границата на Беларус с блока. Лидерите на ЕС обвиниха Беларус, че използва мигрантите като оръжие в "хибридна атака", за да отвърне на санкциите, а Полша заяви, че няма да се "поддаде на изнудване" във връзка с кризата.

Според Фронтекс, през 2021 г. на източните граници на Шенген са регистрирани рекордните 8184 "незаконни преминавания на границата", което представлява "повече от десетократно увеличение в сравнение с 2020 г.".

Кризата накара иракското правителство да репатрира гражданите, блокирани на полската граница.