Свят

В Германия предупредиха за възможен недостиг на вода

  18.07.2022 08:08             
В Германия предупредиха за възможен недостиг на вода

В някои региони в Германия скоро може да има недостиг на вода заради сушата, предаде ДПА, позовавайки се на представители на местните власти.

"Драстично увеличаващото се търсене на вода в промишлеността, селското стопанство, но също и в частните домове, представлява проблем", каза изпълнителният директор на германската Асоциация на градовете и общините Герд Ландсберг пред в. "Ханделсблат". Поливането на градини и пълненето на големи басейни с чешмяна вода би могло да се превърне в "истински проблем" през летните месеци, добави той. Системите за поливане изразходват до 800 литра питейна вода на час, обясни Ландсберг. "Това би могло да натовари водопреносната инфраструктура до нейния предел в някои региони", добави той. Ландсберг посъветва частните домакинства да събират колкото се може повече дъждовна вода и добави, че в някои индивидуални случаи би могло да се наложи общините да налагат ограничения на употребата на вода, предаде БТА.

Лансберг също така призова за разработването на "общински планове за действие в жегите", които да предвиждат как хората да бъдат защитени от рискове за тяхното здраве и да включват инвестиции в зелени покриви и фасади, както и места за отдих на прохладни места. Той добави, че подмяната на черен асфалт с покритие с по-светъл цвят също може да помогне за сваляне на температурите.