Свят

Унгария наложи ограничения за покупката на бензин

  24.06.2022 16:40             
Унгария наложи ограничения за покупката на бензин

Най-голямата унгарска петролна и газова компания MOL определи ограничение за продажбите на дребно на бензин на фиксирана цена от 50 литра на ден на човек. Ако шофьорите искат да купят повече бензин от лимита, ще трябва да платят "пазарни цени", заяви в петък говорителката на компанията Пироска Бакош.
Бакош посочи, че мярката намалява наполовина предишното ограничение от 100 литра на човек на ден в бензиностанциите. Ограниченията няма да се прилагат за камиони и селскостопанска техника, уточнява информационният портал Telex.hu.
Преди седмица унгарското правителство удължи тавана на цените на редица хранителни продукти и горива до 1 октомври. Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че цената на литър бензин ще остане на същото ниво от 480 форинта (1,2 евро). Бяха наложени и ограничения за закупуване на гориво в страната от собствениците на автомобили с чуждестранни регистрационни номера, което беше осъдено от ръководството на ЕС.
Фиксирани цени за някои продукти (брашно, захар, слънчогледово олио, мляко, свинско и пилешко месо) бяха въведени в Унгария през февруари тази година, а за бензина - през ноември миналата година. Експертите смятат, че това е спомогнало за известно ограничаване на инфлацията, но Унгарската национална банка прогнозира, че до края на 2022 г. тя все още може да достигне доста високо ниво от 9,8%. По-рано Орбан заяви, че основната причина за повишаването на цените в Унгария и други страни от ЕС са събитията в Украйна и санкциите срещу Русия, включително частичната забрана за доставки на руски петрол. Премиерът заяви, че "военна инфлация" в цяла Европа ще има, докато не бъде установен мир в Украйна.