Лайфстайл

Полезните ефекти от това да имаш хоби

  24.06.2022 16:20             
Полезните ефекти от това да имаш хоби

Хобитата са чудесен начин да се разтоварите, като се забавлявате с любимото си занимание. Има толкова много и различни начини да го направите. Още от ранна детска възраст насърчаването на децата да се занимават с различни дейности в различни сфери развива интересите им и помага да изберат от многото варианти, които да възприемат след това като възрастни.

В различните възрасти човек може да има различни хобита. Интересите се менят с времето и може да възникне ново занимание, което да радва ума и тялото ви. Музика, спортове, приключенски преживявания, творби, които да правите с ръцете си са само част от хобитата, които човек може да развие и да превърне в начин за бягство от сивото и натоварено ежедневие.

Ако все още нямате хоби, как да намерите нещо, което да ви удовлетворява?

Най-напред е важно да знаете какви са възможностите ви и имате ли таланти. Ако смятате да се занимавате с хоби, свързано с творчество или изкуство, заложбите са важни. Ако нямате никакъв талант, творбите ви може да не ви носят онова удовлетворение, което сте очаквали. Но съвсем нищо не пречи да опитате.

Атлетичните хобита и спортовете са чудесен начин да разпускате. Освен наслада и удоволствие, те ще носят и допълнителни ползи за физическото ви здраве. Редовното спортуване подобрява функциите в организма и допринася за цялостно здраве, не само за стройна фигура.

Без значение какво хоби ще изберете, всяко занимание, което носи вътрешна наслада и ви кара да искате да се занимавате с него още и още, има изключителни физически и психически ползи, според WebMD.

Ако хобитата ви са свързани със спорт и тренировки е очевидно какви са ползите от тях за физиката ви. Но хобитата имат и множество ползи за психиката и емоционалното състояние. Според проучвания на Държавния университет в щата Юта, цитиран от goodnet.com, практикуването на хобита, които обичате и харесвате подобряват усещането за щастие, повишават серотонина, подобряват взаимоотношенията с близки, семейство и колеги, намаляват стреса, карат ви да се чувствате по-пълноценни, правят ви по-уверени.

Хобитата допринасят и за щастието във връзката. Когато правите нещо, което ви радва, хормонът на щастието ви скача до небето. Ако пък имате общо хоби с половинката си, това прави нещата още по-лесни и приятни.

Прекарването на време в любими занимания кара мозъка да работи по-бързо, по-качествено, помага ни да сме по-съсредоточени и пълноценни, което ни мотивира във всяко начинание в ежедневието извън хобитата.

Проучване от 2020 година, публикувано в Psychotherapy and Psychosomatics установява, че извършването на дейности, които обичаме и които правим с удоволствие, намаляват значително риска от депресия с всичките последици върху живота, които тя има.

Не пренебрегвайте хобитата си. Колкото и натоварено да е ежедневието ви, старайте се да отделяте време за любимите си занимания, защото това има огромен положителен ефект върху здравето, психиката и живота ви като цяло.