Свят

Финал на процеса за атентатите във Франция през ноември 2015 г.

  24.06.2022 15:54             
Финал на процеса за атентатите във Франция през ноември 2015 г.

Използвайки последния шанс да убедят съда по време на процеса за атентатите от 13 ноември 2015 г. във Франция, адвокатите на Салах Абдеслам пледират днес за единствения оцелял член на групата терористи с надеждата да го отърват от доживотен затвор, предаде Франс прес.
Националната антитерористична прокуратура поиска за 32-годишния французин най-тежкото наказание от кодекса, прилагано досега само четири пъти – доживотна присъда без право на предсрочно освобождаване. Обвинението се мотивира с "огромната тежест" на престъплението, посочи като аргумент и личността на основния подсъдим. Той "остава убеден, че не е убил никого" и прилага "стратегия постоянно да омаловажава фактите, тоест промяната, която му остава да осъществи", заяви прокуратурата.
Съответно адвокатите на Абдеслам – Мартен Вет и Оливия Ронан, вероятно ще настояват, че е настъпила промяна у някогашния враг на обществото номер едно – над 6,5 години след атентатите и след дълги месеци съдебно дирене.
На първия ден от своя процес Абдеслам гордо заяви, че е член на групировката "Ислямска държава", а в края на последния си разпит през април се разплака и поднесе извинения "на всички жертви".
"Десетият член" на отряда командоси джихадисти, убили 130 души в Париж и Сен Дени, не спря да повтаря пред съда, че се бил "отказал" да убива вечерта на 13 ноември и "от човещина" не е взривил своя колан с експлозиви.
"Аз не представлявам никаква заплаха за обществото", заяви той, бе да мигне, през февруари. / БТА