Здраве Лайфстайл

Масло от нероли – вълшебни ползи за здравето

  24.06.2022 14:40             
Масло от нероли – вълшебни ползи за здравето

Етеричните масла са дар от природата. Маслото от нероли е още един чудесен пример за това. То се извлича от цвят на горчиво портокалово дърво. Има нежни цветни нотки, допълнени от свеж цитрусов аромат, дори леко пиперлив и тръпчив нюанс, според healthline.com. Прекрасният флорален цитрусов аромат на маслото от нероли е част от редица парфюми. Но това масло има и превъзходни полезни свойства за здравето, заради които се използва от векове в източната медицина.

Маслото от нероли е много полезно, защото съдържа мощни антиоксиданти, има противовъзпалителни свойства и действа противораково заради тези съединения в състава си. Освен това маслото от нероли има също антидиабетни и антимикробни свойства. То участва и в регулирането на обмяната на веществата. Според проучване от 2018 година, публикувано в Journal of Ethnopharmacology, цитирано от healthdigest.com, маслото от нероли има и много силни противогъбични свойства.

Друго изследване от 2012 година показва, че маслото от нероли може да бъде много ефективно в подобряване на състоянието на кожата. То намалява възпаленията, което облекчава симптомите на акне благодарение на противогъбичните и антибактериалните си качества. Тъй като убива бактериите, маслото от нероли е чудесно и за поддържане на добра устна хигиена.

Според healthline.com, маслото от нероли може да се използва и в домашната ароматерапия. Вдишването на аромата му може да помогне за намаляване на тревожността и безпокойството, може да помогне при стрес и депресия. То има силни успокояващи ефекти, защото може да въздейства на нивата на кортизола, като го понижи.

Маслото от нероли може да понижи и стойностите на кръвното налягане. Хормонът на стреса кортизол може да участва в повишаването на кръвното налягане. Чрез вдишването на чудесния аромат на маслото може да се въздейства и върху стабилизиране на кръвното налягане. Едновременно с това маслото от нероли стимулира секреция на серотонин – хормонът на щастието.

Масажирането на кожата на корема и кръста с масло от нероли по време на менструален цикъл може да облекчи болките, паренето и спазмите, характерни за предменструалния синдром. Може също да намали подуването и да подобри настроението, потискайки възпаленията.

За да прилагате успешно и безопасно маслото от нероли върху кожата или за жабурене, разреждайте няколко капки от него в по-голямо количество базово масло, например кокосово или масло от жожоба. Маслото от нероли е много концентрирано и може да предизвика негативни реакции, ако се прилага директно.