Свят

Германска пенсионерка влиза в затвора заради плакат в подкрепа на Путин

  23.06.2022 18:20             
Германска пенсионерка влиза в затвора заради плакат в подкрепа на Путин

Киара Шумахер, жителка на германския град Саарбрюкен, ще бъде съдена за подкрепа на специалната операция в Украйна. Грозят я три години затвор за плакати с благодарност към руския президент Владимир Путин, пише  SHOT.

64-годишната пенсионерка е обвинена, че е разлепила плакати по прозорците на къщата си в подкрепа на руския лидер и спецоперацията в Украйна.

„Благодаря на Путин за премахването на нацисткия режим и Украйна отново ще бъде свободна. Унищожаването на криминалните украински структури е изключително важно за цялата планета“, пише на банерите.

Съседи се оплакали от жената в полицията. Сега пенсионерката я грози до три години затвор за "поощряване и одобряване на престъпни действия". Жената обаче не се съгласи с подобна присъда и заяви, че няма да се откаже от възгледите си, въпреки преследването.

По-рано в Словакия бившият председател на Върховния съд на страната Стефан Гарабин беше задържан за "одобряване на действията на Русия в Украйна". Гарабин подкрепи действията на руския президент Владимир Путин във връзка със специална операция в Украйна. Националната агенция по престъпността (НАКН) обвини ексшефа на Министерството на правосъдието в криминално престъпление.

Превод: БЛИЦ