Свят

Финландия не е постигнала напредък в преговорите с Турция и няма да влезе в НАТО преди септември

  22.06.2022 07:10             
Финландия не е постигнала напредък в преговорите с Турция и няма да влезе в НАТО преди септември

Финландия не е постигнала напредък в срещата си с представители на Турция и вероятно няма да може да се присъедини към НАТО до септември. Това заяви президентът на републиката Саули Ниинистьо на съвместна пресконференция в Хелзинки с председателя на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола.
„По същество нямаше голям напредък на срещата (с Турция и Швеция в централата на НАТО на 20 юни), но вече сме доволни, че дискусията започна“, каза той на пресконференция, излъчена от пресслужбата на ЕП. „Не бих искал да давам точни дати, но е малко вероятно да успеем да направим това преди септември“.
„Да получим възможност да се срещнем всички вече е напредък, това [организацията на срещата] отне доста време. Разбрахме се срещите да продължат“, добави президентът.
В понеделник в централата на НАТО в Брюксел представители на трите държави обсъдиха „загрижеността в сферата на сигурността, повдигната от Турция, за да се постигне напредък при разглеждането на молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към Алианса“. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг срещата е била конструктивна и опасенията на Турция относно тероризма са основателни.