Свят

The Hill: Байдън назначава жена-индиански вожд за ковчежник на САЩ

  21.06.2022 16:40             
The Hill: Байдън назначава жена-индиански вожд за ковчежник на САЩ

Президентът Джо Байдън ще обяви назначаването на Лин Малерба, доживотният вожд на племето Мохеган и първият индианец, който ще служи като ковчежник на САЩ, съобщава американското издание The Hill.
В изявление Министерството на финансите се казва, че Малерба, която преди това е служила в Консултативния комитет по племената на департамента, също ще надзирава Службата по въпросите на племената и местните жители, новосъздадена агенция, която ще разполага с персонал, който ще общува директно с племената и ще бъде център за племенната политика.
Името й ще бъде първият подпис върху американската валута, принадлежащ на местна жена и племенен водач в историята на САЩ.
Малерба ще наблюдава и монетния двор на САЩ, Форт Нокс, и ще работи в тясно сътрудничество с Федералния резерв като връзка.
Министърът на финансите Джанет Йелън, която планира посещение в индианския резерват Роузбъд в Южна Дакота във вторник като първият член на кабинета на този пост, който ще направи това, поздрави Малерба, като отбеляза, че назначаването й ще бъде от полза за икономическите възможности в племенната общност.
„Дълбока чест е за мен, че вождът Малерба ще служи като ковчежник на нацията и ще оглави новата служба на отдела по племенни и местни въпроси. Това е с историческо назначение“, отбеляза Йелън в изявление.
Миналата година Министерството на финансите създаде това, което нарича племенен екип, като част от усилията си за подобряване на отношенията с племенните нации в страната и подпомагане на администрирането на 30 милиарда долара в програми, насочени към индианците, като част от американския спасителен план за борба с пандемията.
Малерба, която стана първата жена, която служи като вожд на племето си през 2010 г., изрази своята благодарност, че е назначена за нов ковчежник на страната.