Свят

Американец е загинал в хода на боевете в Украйна

  21.06.2022 15:54             
Американец е загинал в хода на боевете в Украйна

Американският гражданин Стивън Забелски е загинал в хода на боевете в Украйна, пише The Washington Post, позовавайки се на некролог в местно издание на родния му град.
Според тези данни некрологът е написан от близките на загиналия, а Държавният департамент потвърди смъртта на американеца. „Така той стана поне вторият американски гражданин, загинал в тази война“, отбелязва The Washington Post.
Според вестника първият американец, загинал в Украйна, е Уили Джоузеф Кансел. За смъртта му стана известно в началото на юни.
WP уточнява, че 52-годишният Забелски е бил родом от щата Ню Йорк. Загива при боевете край с. Дорожнянка на 15 май. Вкъщи мъжът оставя след себе си съпруга и пет осиновени деца.
Източник от Държавния департамент заяви пред изданието, че след инцидента ведомството се е свързало със семейството на починалия и е предоставило „цялата необходима консулска помощ“. Събеседникът отказва да разкрие повече подробности по този случай „от уважение към семейството в този труден момент“.
По-рано британският Telegraph съобщи, че руските военни са заловили двама американски наемници, които са воювали на страната на Киев в предградията на Харков. Според вестника 39-годишният Александър Дрюке и 27-годишният Анди Хюйн се смятат за първите американци, пленени от руските военни. Държавният департамент по-рано информира, че разполага с непотвърдена информация за залавянето им и установява съдбата им в контакт със семействата, украинските власти и Червения кръст.