Свят

Южна Корея изстреля първата космическа ракета собствено производство

  21.06.2022 14:18             
Южна Корея изстреля първата космическа ракета собствено производство

Южна Корея изстреля първата си космическа ракета, разработена в страната, показаха телевизионни снимки - вторият опит на страната след неуспешното изстрелване през октомври миналата година.
Корейската сателитна ракета-носител II(Launch Vehicle II), 200-тонна ракета с течно гориво, наричана неофициално "Нури", излетя от космическия център Наро на стартовата площадка в Гохънг в 16:00 ч. (07:00 ч. по Гринуич), като наблюдател съобщи: "Изглежда, че всичко върви по план".
Първото тестово изстрелване на „Нури“ се състоя през октомври 2021 г. без полезен товар. Този път тя трябва да изстреля редица спътници, включително спътник PVSAT със системи за проверка на функционалността на ракетата и редица материали, както и четири малки спътника CubeSat.
Полетът ѝ ще продължи около 16 минути, докато достигне целевата височина от 700 километра, където полезният товар и баластът, само 1,5 тона, ще се отделят от последната, трета степен. На 967-ата секунда от полета ще се отдели и баластът от 1,3 тона. Показател за успешно изстрелване ще бъде дали ракетата ще може да изведе полезния товар на височина 700 километра с желаната скорост от 7,5 километра в секунда.
Дали изстрелването е успешно или не, ще стане ясно около 16:42 ч., след като сателитът PVSAT, който се отдели от третата степен на ракетата, изпрати сигнал до станцията "Кинг Седжонг", разположена на полуостров Бартон в Антарктида. Но данните, получавани от тази станция, са ограничени, така че пълната информация за спътника и ракетата ще бъдат налични около 17-18 часа след изстрелването. Данните от Cubsat ще бъдат налични след отделянето им няколко дни след изстрелването.