Свят

Pfizer ще продава без печалба всичките си патентовани лекарства на страни с ниски доходи

  25.05.2022 14:18             
Pfizer ще продава без печалба всичките си патентовани лекарства на страни с ниски доходи

Компанията Pfizer ще продава всички свои патентовани лекарства - включително Paxlovid за лечение на COVID-19 и препарата за рак на гърдата Ibrance, на 45 от най-бедните страни в света, при това – на цена без печалба. Това обявиха от фармацевтичния гигант, предва Reuters.  
Избраните страни с нисък БВП нямат добър достъп до иновативни лечения, а освен това може да са необходими години, за да бъде възможно в тях да се лекуват хора по нови методи, според фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.
Pfizer заяви, че планът включва 23 изцяло притежавани, патентовани лекарства и ваксини, които лекуват инфекциозни заболявания, някои видове рак и редки и възпалителни заболявания. В допълнение към Paxlovid и Ibrance, списъкът включва ваксината срещу пневмония Prevnar 13, лекарство за ревматоиден артрит Xeljanz и за лечение на рак - Xalkori и Inlyta.
В списъка е и ваксината срещу COVID-19, разработена от Comirnaty с BioNTech.
Главният изпълнителен директор Алберт Бурла каза в интервю, че всички лекарства, които се предлагат, трябва да бъдат полезни.
„Но очевидно антивирусното средство (Paxlovid) ще бъде много важно за тях – ако имат нужда от него, те могат да го получат незабавно“, увери той.
27-те държави с ниски доходи и 18 държави с дори още по-ниски такива, са включени в това, което Pfizer нарича „Споразумение за по-здравословен свят“. Те обхващат по-голямата част от Африка и голяма част от Югоизточна Азия. Пет държави - Руанда, Гана, Малави, Сенегал и Уганда - вече са се ангажирали да се присъединят към споразумението, което беше обявено на Световния икономически форум в Давос.
Президентът на Малави Лазарус Чаквера каза в изявление, че споразумението ще позволи на страните и производителя на лекарства да споделят „тежестта на разходите и задачите при производството и доставката на доставки, които ще спасят милиони животи“. 
Pfizer беше критикуван за начина, по който разпространяваше своята ваксина срещу COVID-19. Някои по-бедни страни чакаха месеци, за да получат препарата срещу коронавируса, припомня агенцията.