Събития

В Лом честваха най-българския празник - 24 май

  24.05.2022 15:30             
В Лом честваха най-българския празник - 24 май

С химна на Светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ и стихотворението „Аз съм българче“ започна тържественият концерт, посветен на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Музика и слово, вдъхновени песни и танци, в изпълнение на училищни и читалищни състави, зарадваха ломчани пред НЧ „Постоянство 1856“. Деца от детските градини „Червената шапчица“, „Звездица“ и „Звънче“ пуснаха балони с буквите от българската азбука. Впечатляващи бяха изпълненията и на мажоретните и фанфарни състави от училищата „Никола Първанов“, „Константин Фотинов“ и „Димитър Маринов“, на фолклорните танцови състави „Хорце“, „Северняче“, „Дунав“, „Ломски ритми“ и „Ентусиазъм“, на вокалните групи към НЧ „Постоянство 1856“ и спортните клубове по художествена гимнастика и акробатика - „Грация“ и „Олимп“. 
За принос в образованието и духовната култура кметът на община Лом д-р Георги Гаврилов награди с плакети и грамоти учителите Виолета Стаматова от I ОУ „Никола Първанов“, Даниела Борисова от II ОУ „Константин Фотинов“, Ива Бобева от СУ „Димитър Маринов“, Десислава Владимирова от ПГ „Найден Геров“, Румяна Вацова – директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Ковачица, Цецка Евтимова – дългогодишен директор на ДГ №1 „Снежанка“ и Кристина Илиева от библиотеката към НЧ „Постоянство 1856“. 
„Днес е най-българският празник! Свят ден, който никоя друга държава не може да ни оспори, нито да ни отнеме. Днес е празник на българския дух, който ни задължава да не се срамуваме и да бъдем горди българи, които знаят и почитат своя род и език. Благодарение на духовния подвиг на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, ние имаме наша, българска азбука.  Прекланяме се пред нашите учители, които с любов и грижа разтварят пред нашите деца безкрайните хоризонти на знанието, но и сърцата си. Да благодарим и на творците, които чрез слово, багра и музика, чрез силата на изкуството, съхраняват българските традиции и поддържат жив пламъка на духовността. Нека запазим духовната сила и вълнението на 24 май и да ги предадем на децата и младите хора. Нека пазим и отстояваме своята писменост и култура! Бог да пази България! Бог да пази Лом!“ – каза в словото си кметът д-р Георги Гаврилов.