България

Хлябът поскъпва от понеделник

  14.05.2022 12:31             
Хлябът поскъпва от понеделник

Хлябът в магазина поскъпва с минимум 20 стотинки в понеделник. Доставчици на мегапроизводителя „Симид” вече са информирали търговците на дребно, че цените се вдигат. А практиката показва, че промени ли лидерът цените, и другите в бранша го следват с малко закъснение.

От понеделник доставната цена на най-масовия бял нарязан хляб „Симид” става 1.50 лева при досегашна 1.30 лева. Същата е ситуацията при нарязания Карина и типовия. Това означава, че на дребно насъщният ще се продава за минимум 1.70 лева. Пълнозърнестият ще подгони  2 лева. С тридесетина стотинки поскъпват „бутиковите” хлябове, като например „Енергия”, който е със семена. Тестените закуски на производителя се вдигат с 10 стотинки.

И в момента има големи разлики в цените на хляба между отделни магазини и вериги. Към днешна дата 650-грамовият нарязан "Симид" може да се намери в много широки граници – от 1.50 лева в квартална бакалия в Мараша до 2.29 лева във верига „Т Маркет”.

Поскъпването на хляба не е неочаквано заради високите разходи на бизнеса за енергия и суровини. Миналата година цената на тон пшеница беше около 350 лв., а в момента е 750 лв. Последното поскъпване беше в началото на ноември, като цените на производител бяха повишени отново с 20 ст. за хляб.

"Спекула в цената на хляба няма, тя е най-бързооборотната стока. С увеличението на всички производствени разходи, няма как да се задържи тази цена дълго време. Ние все още нямаме яснота какви ще са компенсациите по отношение на електроенергията за хлебопроизводителите за месец май. В момента работим „на тъмно”, коментира председателят на  УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в телевизионно интервю.

Хлебопроизводителите отдавна настояват за пълно отпадане на ДДС на жизнено необходимата стока. Това автоматично ще укроти крайните цени, смятат от браншовия съюз. Властта обаче засега не е склонна на такова решение.

Според НСИ потреблението на хляб и тестени изделия на лице от домакинството у нас е 78,2 килограма годишно през 2021 г. То намалява ежегодно като преди десет години всеки е потребявал по 101 килограма хляб и тестени изделия.