Свят

Защо Джонсън ще съкрати над 90 000 държавни служители?

  14.05.2022 11:16             
Защо Джонсън ще съкрати над 90 000 държавни служители?

Британският министър-председател Борис Джонсън нареди на кабинета да изготви план за съкращаване на повече от 90 000 държавни служители. Мярката се предприема заради икономическата криза.

Джонсън е наредил на министрите да подготвят в рамките на един месец доклад за това как да се намали броят на служителите в държавната администрация до равнището от 2016 г. "Това би означавало съкращаване на около една пета от работната сила, която наброява 475 000 души. Това би могло да спести 3,5 милиарда паунда годишно", се казва в доклада.

"Премиерът и министрите разбират, че държавните служители вършат изключителна работа в полза на обществото... Но когато хората и бизнесите в цялата страна са изправени пред кризата на растящите цени, обществото с право очаква правителството да даде пример и да работи възможно най-ефективно", съобщи телевизия Sky News думите на говорителя на националното правителство.

През последните месеци инфлацията в Обединеното кралство счупи исторически рекорди. В началото на май Английската централна банка повиши прогнозата си за инфлацията за 2022 г. и очаква тя да се ускори до 10,25% през четвъртото тримесечие, което може да бъде исторически рекорд. Регулаторът отбеляза, че инфлационният натиск се е увеличил рязко след последния доклад през февруари поради изострянето на ситуацията между Русия и Украйна. Според банката това е довело до "значително влошаване на перспективите за растеж в световен мащаб и в Обединеното кралство". В края на 2021 г. Английската централна банка отчете инфлация от 5%.Бременна загина при зловеща катастрофа във Врачанско СНИМКИ
Обвиниха турчин за недекларирани 1 235 739 лева на границата
Култовият DJ Barter подлуди левскари на абитуриентски бал СНИМКИ
Рекорд: Над 1 тон метамфетамини иззети в Истанбул
Журналист представи първата си детска книжка в Лом
5 признака, че не общувате нормално във връзката