Свят

Скелет на динозавър, вдъхновил „Джурасик парк” беше продаден за 12 млн. долара

  14.05.2022 10:24             
Скелет на динозавър, вдъхновил „Джурасик парк” беше продаден за 12 млн. долара

Скелет на динозавър, вдъхновил "Джурасик парк", беше продаден за 12,4  милиона долара на търг на "Кристис" в Ню Йорк, съобщи АФП.
Нареченият "Раптор" (Хищник) скелет на Deinonychus antirrhopus е съставен от 126 вкаменени кости. Дълъг е повече от 3 метра. Това е втората най-висока цена за подобна реликва, но е много по-малка от дадената за Тиранозавър рекс, който през 2020 г. струва 31,8 милиона долара.
Купувачът е от Азия. 
Скелетът е в добро състояние. Той беше представен като най-пълния екземпляр от този вид. Открит е преди няколко години в каньона Улф, щата Монтана, и оттогава е в частни ръце.  Изложен е на входа на централата на "Кристис" в Манхатън. 
Деинонихус е по-малък и по-подвижен от Т-рекс. Той вдъхновява велосираптора във филма на Стивън Спилбърг "Джурасик парк" от 1993 г. В действителност това са два различни вида, но създателите на филма са си позволили някои волности по отношение на научната истина.
Продажбите на скелети на динозаври вече редовно оживяват търговете, като например "Големия Джон" - 8-метров скелет на трикрако животно, продаден за 6,6 милиона евро на частно лице през октомври 2020 г. Това разочарова палеонтолозите, които виждат още една възможност да ги изложат в музеите.Бременна загина при зловеща катастрофа във Врачанско СНИМКИ
Обвиниха турчин за недекларирани 1 235 739 лева на границата
Култовият DJ Barter подлуди левскари на абитуриентски бал СНИМКИ
Рекорд: Над 1 тон метамфетамини иззети в Истанбул
Журналист представи първата си детска книжка в Лом
5 признака, че не общувате нормално във връзката