Интервю Събития

Виктор Кръстев: СУ „Христо Ботев“ е Алма матер на образованието във Враца

  13.05.2022 14:10             
Виктор Кръстев: СУ „Христо Ботев“ е Алма матер на образованието във Враца

Разговарям с Виктор Кръстев в навечерието на серия от тържествени поводи за ръководеното от него Средно училище „Христо Ботев“. Трудно е да ми отдели време, защото непрекъснато му звъни телефонът. Търсят го основно по организационни въпроси, тъй като на 31 май школото чества 200 години светско образование, 175 години класно училище и 115 години гимназиално образование. И все пак упоритостта ми е възнаградена.

 

Георги Александров

 

Г-н Кръстев, този месец май е повече от натоварен за вас. Не липсват поводи за радости, а тържествата следват едно след друго, наградите – също. Удовлетворен ли сте?

В началото бих искал да благодаря на врачани и обществеността, които ми дадоха възможност да ръководя Средно училище „Христо Ботев“ 30 години. За мен е чест и привилегия да съм директор на едно от водещите училища в България, което смее да се съревновава с най-добрите училища в Европа. Материалната база, която изградихме и с която се гордеем днес, съм я виждал в Норвегия, Нидерландия, Франция и Германия. През последните 30 години изградихме богата материално-техническа база, която осигурява дълбоко съдържателен и качествен учебно-възпитателен процес.

На училище „Христо Ботев“ му е предопределено да бъде флагман на образованието във Враца. То слага началото на образователното дело със светски характер преди 200 г – през 1822 г. с основаването си. Преди това е имало много килийни училища, които са били част от църквата. Затова честваме 200 г. от началото на светското образование в нашия град.

През 1842 г. е построена първата училищна сграда. В музейната ни сбирка пазим иконата, подарена ни от Гаврил Бистричанин – духовният предводител на Враца по онова време. През 1847 г. тук е създадено първото мъжко класно училище. Имаме щастието през 1848 – 1850 г. главен учител да е великият възрожденец Петко Славейков. Години по-късно главен учител е и неговият син Иван Славейков. Затова честваме 175 г. на класното училище.

Бележити са и 115 години на гимназиалното образование – създаването на врачанската Първа гимназия. През 1907 г. с указ на княз Фердинанд е създадена първата врачанска гимназия.

Всичко това нямаше да се случи без подкрепата на врачани – те са давали богатството си, за да има просветно дело в града. Първенците на този град са дали пари за изграждането на сградите на днешните училища „Христо Ботев“, „Козма Тричков“ и „Иванчо Младенов“.

Историята на училището ни преминава през други интересни периоди – през 1924 г. се създава класическия отдел; през 1945 г. вече е учредено училище „Христо Ботев“; следват първа мъжка, втора девическата гимназия; така се стига до единната политехническа гимназия „Христо Ботев“ през 1962 г. Виждате, че имаме много поводи да празнуваме, а с нас е и обществеността, защото празникът е на цяла Враца.

В същото време училище „Христо Ботев“ е и изворът, от който потичат реките на познанието. То е Алма матер на нашия град. През 1971 г. е отделена Природо-математическата гимназия. Година по-късно е отделена и Езиковата гимназия в града. Фондът на регионалната библиотека води началото си от архива на нашето училище. По същия начин е създаден и Регионалният исторически музей. Затова СУ „Христо Ботев“ е неразривна част от живота на нашия град.

Предстои откриването на спортната зала. Какво да очакваме?

Вестник „Конкурент“ вече съобщи, че президентът на България Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще открият това модерно спортно съоръжение на 31 май, когато ще сложим венеца на нашите много поводи за празнуване. С нас ще бъде и просветният министър акад. Денков. Очакваме много гости.

Труден беше пътят, докато тази зала бъде изградена. Мислили сте си, че тя няма да се случи?

От през 2006 г. датират опитите ни да изградим тази зала. Тогава получихме подкрепата на Весела Лечева, която беше председател на тогавашната агенция за младежта и спорта, но беше с ранг на министър. Имахме готов проект, но не успяхме да се включим в спортните обекти, които финансираше държавата. През 2013 г. министър на образованието беше проф. Анелия Клисарова, която внесе предложение пред Министерски съвет за изграждане на залата. Но през юни 2013 г. правителството подаде оставка и отново останахме извън финансирането. При управлението на града от Николай Иванов /2011-2015 г./ получихме подкрепа от Община Враца – беше изготвен проект, с който кандидатствахме пред МРРБ. Получихме одобрение, но отново се смени държавното управление и се наложи местната власт да препотвърди, че Община Враца подкрепя изграждането на спортна зала в двора на СУ „Христо Ботев“, за което благодаря на кмета Калин Каменов. Той лично се ангажира с този голям проект. Но нямахме късмет със строителите. Първата фирма, спечелила проекта чрез обществена поръчка, нямаше капацитет да изгради тази зала. Премина се през разваляне на договора, но от втория опит беше избрана качествена фирма-строител, която от 2020 г. пое нещата и ги извърши. В резултат на тези непрекъснати опити за наваксване на срокове, се допуснаха редица строителни недостатъци и грешки, които няма как да бъдат поправени. Но вече имаме един изключителен спортен обект – 2 250 квадратни метра с височина от 12 метра, което позволява провеждането както на републикански, така и на международни турнири. Направиха се допълнителни инвестиции за настилката на залата – положен е висококачествен немски паркет, който е без компромис в качеството. Намираме се в края на един дълъг процес и чакаме с нетърпение откриването на една модерна спортна зала, която е спортното бижу на Враца.

Г-н Кръстев, наскоро получихте признание от работодателската организация в сферата на просветата. Как приемате това признание?

От 2016 г. съм избран за заместник-председател на Съюза на работодателите в сферата на просветата в република България /СРСПРБ/ заедно с г-н Деян Стаматов. Това е организация, в която членуват над 3 000 директори на училища и детски градини в България. Доволен съм от свършеното от нас за 5 години. В навечерието на 24 май съюзът връчва статуетка за особен принос и активна дейност в системата. Тази година управителният съвет ми присъди наградата на пролетната академия в Поморие. Благодарен съм, че са оценили труда ми, но тази статуетка е признание за училището и за Враца.

На 1 юни честваме Денят на Враца. Тогава се връчват наградите на Враца. Как приемате номинацията за почетен гражданин, каквато се обсъжда сега?

Информацията вече стигна до обществеността. Аз съм носител на наградата на Враца за 2017 г. За да ме изненадат около юбилея на училището и многото поводи за тържества, от настоятелството и общественият съвет са ме номинирали пред общинския съвет за отличието „почетен гражданин на Враца“. Не крия - това беше изненада и за мен! Това е едно предложение – то трябва да измине своя път пред комисията по наградите и после пред съветниците. Приемам номинацията като оценка за работата ми като директор от 30 г. на СУ „Христо Ботев“ – в превръщането от едно градско училище до водещ образователен център в България с богата материална база и авторитет не само у нас, но и в Европа. Ако ми бъде присъдено това звание, то ще е признание и оценка не за мен, а за мястото, ролята и авторитета на училището за врачани и Враца. Сега топката е в полето на общинските съветници.

Признанието на обществото се заслужава – година след година то ли ви мотивира да работите и да се доказвате?

Средно училище „Христо Ботев“ е едно от водещите български училища по резултати от външни оценявания и държавни зрелостни изпити. Удоволствие е да виждаш как всяка година завършващите деца при нас влизат държавна поръчка във висшите учебни заведения, как децата от биологичните паралелки получават високи оценки по медицина, стоматология и фармация, как нашите възпитаници по история влизат без проблеми в най-престижните ВУЗ-ове, за да изучават престижни професии. Още през декември наши ученици кандидатстват в западни университети…

Щастието и удовлетворението, което остава за нас, е резултатите на нашите ученици. Наши възпитаници са бъдещите студенти с най-високи резултати. Удовлетворение е да осъзнаеш, че 67 000 човека са завършили средно образование в училище „Христо Ботев“ от 1907 г. досега. Срез завършилите при нас са видни държавници и политици – наши възпитаници са над 40 професори, 7 академици, двама член-кореспонденти, над 30 от българските писатели, композиторът Димитър Ненов, патриархът на българската скулптура Андрей Николов… На училище „Христо Ботев“ му е предопрепределено да носи товара на времето, да създава традиции, да обучава и да работи в бъдещето с това, че неговите ученици са намерили най-висока реализация. Смятате ли, че някой би могъл да заслужи по-голяма награда!