Бизнес Свят

Да опознаем “съседите” от вкъщи

  12.05.2022 11:12             
Да опознаем “съседите” от вкъщи

Преди да хванете бинокъла и да го насочите към съседния блок, важно уточнение, че тази статия се отнася за съседите ни на север, юг и запад. Все държави чиито територии са свидетели на богата история, но като че ли остават на заден план за сметка на по-известни културни дестинации или пък ги виждаме единствено като места с вкусна кухня и златни плажове. И докато този тип туризъм определено притежава особен чар, е редно да отдадем значимото и на историята и културата на нашите географски съседи. А какъв по-удобен начин да го направим чрез виртуална обиколка, с която за един ден можем да видим повече, отколкото за цяла седмица?

Румъния

Любителите на изкуството могат да се разходят виртуално из цели четири музея, под шапката на Румънския национален музей на изкуството (Muzeul Național de Artă al României). На неговия сайт са поместени виртуални обиколки на: Румънския национален музей на изкуството, Музея на художествените колекции, Музея на Замбакян и Музея на Теодор Палади. Виртуална обиколка с разказ на румънски или английски има и Музеят на румънския селянин (Muzeul Național al Țăranului Român). Националният исторически музей на Румъния също разполага с интерактивен сайт (достъпен на muzeulvirtual.ro), на който може да се види богатата историческа колекция на учреждението.

Сърбия

“Отпътуваме” на югозапад от Дунав за да стигнем до Сърбия и по-точно няколко от нейните културни дестинации предлагащи виртуална разходка. Такава дестинация е Националният музей на Сърбия находящ се в Белград. Музеят предлага информация и виртуални експозиции, а един от най-интригуващите артефакти може би е т. нар. Белградска мумия, която сръбски филантроп донася от Египет през 19 в. и дарява за музея. Интересно място е и Пиротската крепост. Освен с богатата си история тя се отличава и със своето приложение, което предлага информация и 3D виртуален тур. Апликацията се нарича Momcilov grad и е достъпна както за Android, така и за Apple устройства.

Северна Македония

Виртуалното ни пътешествие продължава на югоизток от Белград, отвеждайки ни до Северна Македония. Най-лесно можем да разгледаме виртуално забележителностите на страната чрез местната платформа Macedonia From Above. Тя предлага виртуални обиколки на редица културни забележителности сред които Градския музей на Скопие, монолитното находище Кокино и археологическото находище Скупи. Освен това, на сайта могат да бъдат разгледани и популярни туристически дестинации като езерата Охрид, Преспа и Дойран, както и прилежащите им градове. Платформата разполага дори със секция за хотели и ресторанти, в която например може да разгледате хотелът от световната верига Marriott намиращ се в Скопие.

Гърция

За забележителностите на Гърция са изписани томове, та няма и да опитваме да ги съберем в тази статия. Все пак ще дадем няколко предложения. На първо място предлагаме виртуален тур на Акропола от платформа със същото име (Acropolis Virtual Tour). Платформата представлява интерактивна карта, която дава информация и 360-градусово представяне на различните части на Акропола. Интересното е, че можете да изберете да видите тази световна забележителност както през деня, така и през нощта. Друга популярна платформата е You Go Culture, която предоставя виртуални разходки из различни гръцки градове като предстои добавянето на още дестинации. Още идеи можете да намерите на популярния сайт за пътешествия Lonely Planet.

Турция

Завършваме нашата съседска виртуална обиколка с няколко “посещения” в другата ни южна съседка-Турция. И тук изборите са много. Sanal Muze е платформа създадена от турския Генерален директорат за културно наследство и музеи. Сайтът предлага виртуални разходки из места като Националния музей, Етнографския музей, Археологическия музей и много други. На сайта на турското Министерство на културата също може да се намери много информация за страната, включително виртуални експозиции на културни забележителности. Туристическите портали Go Turkiye и Live Turkey също изобилстват от съдържание за Турция и нейните туристически притегателни точки.

Пътешествията продължават

За тези пък, които търсят виртуално изживяване, което да е по-близко до реалното, има и платформи, предлагащи VR турове. Гледането на виртуална реалност изисква допълнителен хардуер, който варира от ценово-достъпен, но с ограничени възможности, до по-високобюджетни опции, предлагащи по-реалистични изживявания. Туризмът се оказа една от сферите, които най-много спечелиха от развитието на тази технология. Те позволиха “пътувания” до дестинации, които иначе не биха били достъпни за повечето хора. 

Лидерът във VR устройствата Oculus предлага разнообразие от платени и безплатни виртуални пътувания до всякакви места-от Виена и Рио до Венеция и Хаваите. Globetrotter VR предлага платени VR обиколки из топ дестинации водени от гид, като дори има вариант за турове на живо. За нещо малко по-различно, онлайн покер залата PokerStars позволява на играчите (поне виртуално) да играят покер на луксозна яхта, акостирала в Монте Карло, където освен че следват обичайните покер правила, играчите също използват телата си, за да общуват и четат техните противници. Но това далеч не се изчерпват възможностите за виртуална разходка из света. Затова нека отдадем заслуженото на технологиите и хората, които ни позволяват да обогатим живота си, дори когато нямаме възможност да видим всичко, за което си мечтаем.

Изброените музеи, галерии и културни точки едва ли биха задоволили любопитството на най-любознателните ни читатели. Затова напомняме, че още много подобни виртуални разходки са достъпни на сайтове като Google Arts & Culture, Google Maps, YouTube, Lonely Planet, National Geographic, както и на други платформи за 360 градусови снимки и видеа, които лесно могат да бъдат намерени чрез търсачките. А когато езиковата бариера е пречка, можем да се обърнем към услугите на Google Translate.