Събития

Две елхи засадиха учениците в двора на училището в Оряхово

  14.05.2022 15:00             
Две елхи засадиха учениците в двора на училището в Оряхово

Учениците от НУ "Свети Свети Кирил и Методий" Оряхово засадиха в двора на училището си  двете живи елхички, които купиха и украсиха за Коледа и Нова година. Идеята беше на един от родителите на децата,  агрономът от Оряхово Бойко Цветанов, който предложи вместо изкуствени елхи децата да имат за празниците  живи елхи и по-късно те да бъдат засадени в двора на училището и децата сами да се грижат за тях. Елхичките вече са  насадени, разказва Даниела Николова, начален учител:

 "Двете елхички престояха доста време в класните стаи... Малко позакъсняхме със засаждането им, защото времето не беше подходящо, като влажност на почвата, нямаше дъждове достатъчно... Бях организирала подготовка и бяха изкопани предварително дупките, почвата е камениста... децата със собствените си ръце затрупаха дупките с пръст, поляха елхичките, ще сложим и обогатена почва... Само две паралелки правят такава инициатива и е предложение и към останалите да се включат."

Галя Цветанова учи в 4. клас, а сестра ѝ Йоана е в трети клас, те се включват в засаждането на двете елхички и им дават имената Елхичко и Перла: 

"Да, участвахме в засаждането и ни помогна чичо Румен... Вкъщи сме садили много цветя и ми е познато... Ще се грижим за тях, ще ги поливаме, ще плевим тревата... У дома помагаме на тате да поддържаме двора... Харесвам магнолиите, розите, орхидеите... ние сме ги сложили на места, където има светлина и топлина..."